Välkommen Susanna Alakoski!

Susanna Alakoski gästar Socialtjänstpodden denna vecka. Vi pratar mer om att hon till hösten kommer att göra egna poddprogram och om varför hon önskar att socialarbetare vore påvar, kungar och presidenter.

Akademikerförbundet SSR och Susanna Alakoski har inlett ett samarbete. I höst kommer hon att göra egna program i Socialtjänstpodden. 

– Jag vill bidra till att synliggöra det stora socialpolitiska samtal som förs bland socialarbetare, forskare med flera men som är osynligt i media och därmed för den stora allmänheten. Det sociala arbetets egna röster ska kommentera och lägga sig i när sociala frågor diskuteras. Jag önskar att samhällsarbetare vore påvar, kungar och presidenter, säger Susanna Alakoski i Socialtjänstpodden.

Hon kommer att bjuda in gäster till sina program som kan vara forskare, socialarbetare, författare eller studenter. Och hon vill använda sig av skönlitteratur som en socialpolitisk kraft.

Många böcker att vänta

– Det har skrivits många verk som haft betydelse för samhällsutvecklingen. Författare som Moa Martinsson, Folke Fridell och Ivar Lo Johansson, som satte ord på statarsystemet och bidrog till att det skrotades. Vi har många skönlitterära böcker att vänta, tror jag, som kommer att beskriva till exempel hur det är att växa upp med kackerlackor i husen i Rosengård. Jag använder litteratur. Litteraturen är stark och bidrar till att vi förstår den tid vi lever i, säger Susanna Alakoski.

I podden får vi höra Susanna Alakoski läsa utdrag ur sina böcker ”April i Anhörigsverige” och ”Oktober i Fattigsverige” – texter som kan hjälpa oss att förstå utsatthet och fattigdom och nyttan med sociala investeringar.