Vår allas framtid?

Samhället blir alltmer uppdelat samtidigt som kampen kring basbehoven blir större.

Champagnekorkar och studentmössor flyger i luften. Dansande tjejer och killar skrattar i takt till musiken som dånar från lastbilsflaken: ”För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten…”. Allt är möjligt.

Men inte för alla.

Framtiden börjar i barndomen är rubriken på Erika Lundbys artikel på sidan 22. Samhället blir alltmer uppdelat samtidigt som konsumtion fått en ökad betydelse i den moderna barndomen, skriver hon. Konsumtion handlar inte bara om att köpa utan också om att göra och vara. Barn som växer upp i långvarig knapp ekonomi är ofta rädda att bli uteslutna eller utsatta för mobbing på grund av bristande konsumtion.

Vill man tillhöra det ”rätta” gänget måste man med andra ord ha kapital att matcha det. Men för många unga blir tröskeln till livet man vill tillhöra oöverstigligt, och här är problemen betydligt allvarligare än det oåtkomliga inköpet av den rätta examensklänningen.

De senaste fem åren har Unga Station i Stockholm sett en ökad brist kring basbehov hos barnfamiljer. Att problemen är konstant stora vittnar också Majblomman om. Det är inte längre det lilla extra till sommarlovet som saknas utan regelrätta pengar till mat och hyra. När köerna till sommarkollo blivit längre försöker Unga Station ge plats för nya sökande och fördela platserna så rättvist som möjligt. Men det går inte att tillgodose alla.

Samtidigt ser Sociala Missionen att antalet avslag på ansökningar om försörjningsstöd hos socialtjänsten i Stockholm ökar. Det har blivit svårare att få pengar till de mest grundläggande behoven. Hur det går när Sociala Missionen medlar beror på kommun, stadsdel och socialsekreterare som har budget och riktlinjer att förhålla sig till. En oroande tendens Sociala Missionen uppmärksammat är att fler och fler nekas tak över huvudet, även barnfamiljer. I fall där socialtjänsten litat på familjens nätverk kan lösningen för natten ha varit nattbuss med bebisen eller en trappuppgång.    

Hos Socionomens sommarnovellist, Susanna Alakoski, har fattigdomsfrågorna en särskild plats. Vi känner alla till hennes bok Svinalängorna. Susanna Alakoski har lyckats använda sig av sina erfarenheter som barn på ett konstruktivt sätt och skapat det liv hon vill leva. I årets sommarnovell tar hon oss med på en existentiell resa. Vi får uppleva svårigheten och sorgen men också glädjen och befrielsen i att kunna lämna och gå vidare mot en ny, ljusare framtid.