Varför växte SD? 

Varför har Sverigedemokraterna vuxit sig så stora idag – och varför tog det så lång tid innan högerpopulismen fick fäste i Sverige? Samhällsvetarpodden har pratat med två forskare som försöker förklara framväxten. 

– Under vissa förutsättningar vänder sig ekonomiskt missgynnade grupper inte till klassisk omfördelningspolitik och högre skatter, utan istället mot en nationalistisk politik som snarare utesluter vissa grupper, säger Johanna Rickne.

Johanna Rickne och Olle Folke är båda gästprofessorer på Yale och blev uppmärksammade strax före valet när de skrev en debattartikel på Dagens Nyheter som menar att alliansregeringens så kallade arbetslinje med jobbskatteavdrag, åtstramade socialförsäkringar och a-kassa är en viktig förklaring till det ökade väljarstödet för ett rasistiskt högerparti som SD.

Går det att vända utvecklingen?

Ökade skillnader mellan de som jobbar och de som inte jobbar kopplar forskarna ihop med hur den grupp som förlorat på detta överrepresenteras i riksdagen genom sverigedemokratiska mandat. Vi benar i hur utvecklingen hänger ihop med politikerförakt och minskad tillit gentemot samhället – och om det går att vända utvecklingen. 

–Vi har observerat hur de stora höger och vänsterpartierna, S och M, har blivit mer lika varandra vad gäller bland annat synen på skatter och invandring. Om man inte ser något tydligt vänsteralternativ – när exempelvis båda alternativen vill ha kvar jobbskatteavdragen – är det ingen som erbjuder ett alternativ till den invandringskritiska omfördelningen, säger Johanna Folke.