Världen behöver en löneförhöjning!

Alla förtjänar anständiga arbetsvillkor och en rimlig lön. Därför arbetar vi för att stärka våra medmänniskor och kollegor i andra länder. Och därför höjer vi vår röst på den internationella dagen för anständigt arbete.

Den 7 oktober i år är det tioårsjubileum för World Day for Decent Work, dagen då fackföreningar världen över riktar strålkastaren mot dåliga arbetsvillkor – och vad vi kan göra för att förändra dem.

– Vårt välstånd är allt för ofta byggt på någon annans ovälstånd. En procent av jordens invånare äger mer än alla vi andra tillsammans. Tanken svindlar. Och det är orimligt, säger Maria Östberg-Svanelind, internationell sekreterare på Akademikerförbundet SSR. 

Hårt arbete, dåliga villkor

De rika är rika för att miljontals arbetare världen över har bidragit med hårt arbete under extremt dåliga arbetsvillkor. Genom långa arbetsdagar, långa arbetsveckor, ingen semester, ingen försäkring, dålig lön och utan pension. Villkor som vi själva aldrig skulle acceptera. Så kan vi inte fortsätta. Vi kan inte offra våra mest utsatta medmänniskor för några få personers välstånd.

– Det är självklart för oss att kräva schyssta villkor och kollektivavtal i Sverige. Men vi måste också kräva att kvinnorna i textilfabrikerna, eller konservfabrikerna eller i garvningsindustrin också har schyssta löner, eller minimilöner som det går att försörja sig och sin familj på, säger Maria Östberg-Svanelind.

Att vara en del av den globala fackliga rörelsen är ett sätt att visa solidaritet med utsatta arbetare över hela världen. Och också visa att vi står bakom deras rätt att vara medlem i en facklig organisation, att förhandla kollektivt och ha schyssta villkor i arbetslivet. Ett annat sätt vi uppmärksammar taskiga villkor är genom vårt medlemskap i Fairtrade. Det är viktigt att också små producenter av livsmedel, kaffe och vin har möjlighet att jobba med schyssta villkor.

Skrupelfria arbetsgivare

I Sverige har vi inte en lagstadgad minimilön. Vår modell bygger på starka parter, med hög facklig organisering och högt förtroende mellan arbetsgivare och fackliga organisationer. Tyvärr finns det skrupelfria arbetsgivare också i Sverige.

– Papperlösa och asylsökande erbjuds svarta jobb under lika exploaterande förhållanden som i andra länder. I samarbete med andra fackliga organisationer driver vi Fackligt center för papperslösa. Genom centret kan papperslösa och asylsökande få information om sina rättigheter på arbetsmarknaden och få råd om löner, arbetsvillkor och arbetsmiljö, säger Maria Östberg-Svanelind.  

Fram för ett anständigt arbetsliv för alla!

Mer läsning och lyssning

Lyssna på podden om Fackligt center för papperslösa: Slavarbetet på våra svenska arbetsplatser. 

Hur arbetar de svenska fackförbunden för bättre villkor för världens arbetstagare? En podcast om internationell solidaritet.

De värsta länderna för arbetstagare.