Världsdagen för psykisk hälsa

Vem som helst kan drabbas av psykisk ohälsa. Detta uppmärksammas den 10 oktober varje år genom Världsdagen för psykisk hälsa. Läs mer om hur du kan förebygga ohälsa och stötta kollegor och anställda.

Psykisk ohälsa som depression, ångest och stress är idag bland de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i Sverige. Men många som lider av psykisk ohälsa fortsätter trots allt att jobba. Det innebär också att allt fler kommer i kontakt med personer med olika former av depression eller ångestsyndrom, som kollega eller som chef. 

Det är viktigt att veta hur vi kan förebygga psykisk ohälsa, hur psykisk ohälsa påverkar arbetsförmågan, och hur vi kan stötta dem som redan drabbats. Därför passar vi på att tipsa om lite matnyttig måndagsläsning i den psykiska hälsans tecken. 

Lästips!

Satsningar på ”friskfaktorer” skulle kunna minska antalet sjukskrivna i psykiska diagnoser, anser forskare. Kvinnor i människovårdande yrken är särskilt utsatta. Läs mer. 

Hur påverkar psykisk ohälsa arbetsförmågan? Och vad behöver chefer lära sig för att stötta anställda? Forskaren Monica Bertilsson och hennes team ska rusta cheferna för framtidens arbetsplatser. Läs mer. 

För hög arbetstakt, får lite resurser och samarbetsproblem är hot mot den psykiska hälsan. I våras presenterades nya Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter för social och organisatorisk arbetsmiljö. Läs mer. 

Vi måste börja prata om psykisk ohälsa på jobbet – både som chef och kollega. Det är den mest hälsofrämjande åtgärden som finns, menar Riksförbundet Hjärnkoll. Läs mer.

Och inte att förglömma: Ta en titt på vårens kampanj Knäck ohälsan, där vi tipsar om friskfaktorer, skyddsronder och HR-insatser.