Växande arbetsmarknad för samhällsvetare

Samhällsvetarnas arbetsmarknad växer, särskilt inom staten. Men de nyutbildade har svårt att få fasta jobb som motsvarar deras utbildning. Och arbets­belastningen är hård. Det visar en rapport från förbundet.

Vi organiserar runt 6 000 samhällsvetare, till exempel statsvetare, statistiker, samhällsplanerare och CSR-ansvariga. I en ny undersökning bland samhällsvetare som Novus gjort på förbundets uppdrag med 1 300 intervjuer anser en bred majoritet att de känner att de kan göra skillnad och att de får gehör för sina förslag.

Samtidigt konstaterar två av tre att de har en så hög arbetsbelastning att de har svårt att hinna göra det de ska. Särskilt drabbade är utredare, projektledare och personalansvariga. Många får täcka upp för varandra, mer än hälften jobbar ofta övertid, i snitt fyra timmar per vecka, skiver Dagens Nyheter, som tagit del av undersökningen.

Tidningen har också intervjuat Mathias Tofvesson, personlig handläggare på Försäkringskassan i Handen och medlem i förbundet.

– Jobbet är stimulerande, det känns att man gör skillnad. Samtidigt är det frustrerande att inte alltid kunna leva upp till hela det uppdrag vi har för att stödja sjukskrivna tillbaka i arbete, säger han.