"Växande kris i socialtjänsten"

Fyra av tio chefer inom barn- och ungdomsvården larmar nu om att arbetet inte lever upp till socialtjänstlagens intentioner, enligt en ny undersökning. – Detta förstärker bilden av en socialtjänst i kris, säger Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers till SvD.

En ny undersökning från Akademikerförbundet SSR och Svensk Chefsförening, som SvD tagit del av, larmar om att cheferna inom socialtjänsten upplever en ohållbar arbetssituation.

Nästan fyra av tio chefer inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg säger att de inte har utrymme att arbeta professionellt någon eller flera gånger i veckan. Andelen har fördubblats på mindre än två år,visar undersökningen som gjorts av Novus. Åtta av tio chefer i socialtjänsten har en hög arbetsbelastning.Fyra av tio chefer i barn- och ungdomsvården uppger också att man inte klarar arbetet enligt socialtjänstlagens intentioner.

Förbundets ordförande Heike Erkers säger att läget är mycket allvarligt.

– Om man inte jobbar rättssäkert så får inte människor den hjälp som de behöver, vilket är extremt illa när det kommer till utsatta barn. För yrkeskåren så innebär det att man känner dåligt samvete och skuld, säger Heike Erkers.

Läs hela texten i SvD.