Vem vill inskränka strejkrätten?

Hamnarbetarkonflikten i Göteborg har lett till hot om inskränkt strejkrätt. Vad skulle det få för konsekvenser för den svenska modellen? Vi har pratat med docent Mats Glavå och vår egen chefsjurist Ullika Dalén.

Konflikten i Göteborgs hamn har lett till en stor debatt om en av pelarna som svenska modellen vilar på. Frågan handlar inte längre om en konflikt på en enskild arbetsplats – med hotet om inskränkt strejkrätt handlar det i förlängningen om hela den svenska arbetsmarknaden. 

I veckans samhällsvetarpodd är både Mats Glavå, docent i arbetsrätt på Göteborgs Universitet, och vår egen chefsjurist Ullika Dalén inbjudna. Hur skulle svenska modellen påverkas om den pågående utredningen föreslår begränsad strejkrätt? Vad skulle det få för konsekvenser för akademiker och tjänstemän som nästan alltid har många förbund på varje arbetsplats? Varför går det inte att hävda att det är en samhällsfarlig konflikt?

Chefsekonomen och samhällspolitiska chefen, Simon Vinge och Ursula Berge, har slagit sina huvuden ihop för att försöka reda i detta tillsammans med experterna på plats. Frågan hur vi löser själva konflikten har vi sparat till sist – men det svaret kanske ni lyssnare redan har tänkt ut?