Vi forsätter kampen för att knäcka ohälsan

Förra veckans kampanj Knäck ohälsan är över. Men det betyder inte att vi slutar prata om hur vi kan förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatsen.

Förra veckan drog vi alla vårt strå till stacken för att lyfta den psykiska ohälsan på våra arbetsplatser. Vi gick ut i medier, nationella som lokala, för att prata friskfaktorer, förebyggande arbete och chefsansvar. Hundratals lokalfackliga och medlemmar samlades på seminarier, frukostmöten och fikastunder för att diskutera sin arbetsmiljö och trycka på sina politiker. Inte minst delade vi med oss av möten, erfarenheter, forskning och åsikter i sociala medier.

Och nog har våra ansträngningar fått genomslag.

Tummen upp på Facebook

På Facebook och YouTube har vår kampanjvideo setts över 94 000 gånger och delats över 230 gånger. Många har delat debattartiklar, information om kampanjen, och reportage om arbetsmiljö och psykisk ohälsa, eller helt enkelt gett oss tummen upp i tusentals. 

#KnäckOhälsan

På Twitter trendade #KnäckOhälsan under fredagens seminarium där bland andra Annika Strandhäll deltog. Samtidigt presenterade vi också en ny rapport med förslag om partsgemensamma lösningar för att sänka sjuktalen, som fick glada tillrop från både medlemmar och andra fackförbund. På Instagram har många av lokalföreningarna delat bilder och videoklipp på sina aktiviteter och ansträngningar att lyfta frågan lokalt.

Vi fortsätter kämpa

Kampanjveckan är slut, men det betyder inte att vi slutar kämpa för en bättre psykosocial arbetsmiljö, som förebygger psykisk ohälsa och stöttar dem som blivit sjuka. #KnäckOhälsan kommer att leva vidare i våra sociala medier så länge den behövs. Och vi blir bara glada om ni fortsätter att dela med er av tankar, händelser och tips för bättre arbetsplatser.  

Om du behöver hjälp med att förbättra din arbetsmiljö, ta kontakt med ditt skyddsombud, ditt lokalfackliga ombud eller SSR Direkt. Du kan också använda vårt material från Knäck ohälsan-kampanjen för att fortsätta leta friskfaktorer och driva på för en bättre arbetsmiljö för dig och dina medarbetare.