"Vi vabbar varannan dag"

Män tar ut knappt fyra av tio vab-dagar enligt Försäkringskassans statistik för 2016. Socionomen Mattias Veräjä och hans sambo delar lika på vabbandet.

2016 tog männen ut 38 procent av vab-dagarna, det visar nya siffror från Försäkringskassan. Det är en ökning med cirka 4 procent sedan år 2000. En av dem som försöker dela lika är Mattias Veräjä som jobbar som socionom inom barn- och ungdomspsykiatrin i region Norrbotten och läser till psykoterapeut. Han och sambon vabbar varannan dag när sonen Frank, ett år och nio månader, är sjuk.

– Vi tycker inte att det är roligt att hamna i resonemang om vems jobb som är viktigast utan har bestämt att vi tar varannan dag var, jag tror att vi lyckas med det. På måndagar har jag rådgivningstelefon, så då får min sambo, som är frisör, vabba. Annars jobbar den som är mest fullbokad, säger han.

Mattias Veräjä upplever att hans kollegor och chefer ser det som självklart att han vabbar när Frank är sjuk, och funderar på om det beror på att han jobbar på en kvinnodominerad arbetsplats. Men han är inte förvånad över siffrorna från Försäkringskassan. Han tror att de avspeglar en syn på familjen där mamman fortfarande förväntas ta större ansvar för barnen.

– Det är nog vanligt med ekonomiska argument, att den som tjänar mest får jobba, och män tjänar i regel bättre. Jag tycker inte alltid att det håller, min lön är lite högre än min sambos, men då får jag ju också högre föräldrapenning.

Läs mer om jämställdhet

Föräldralediga socialsekreterare får störst löneökning

Långsam förändring mot jämställda löner

Mer Vab-fusk upptäcktes förra året