Vilja dela känsla med dig

Alla som arbetar med parterapi och familjerådgivning vet att ämnena som par tar upp ofta är vardagliga men berör djupare känslor. ”Vi kommer inte ihåg vad vi grälade om, men det fortsätter ändå”. Lösningen verkar vara en omöjlig förvandling, när hopplösheten känns gigantisk. Kärleken känns avlägsen.

Förändringen för par är ofta små handlingar till det yttre, som ett aktivt lyssnande. Eller att acceptera verkligheten som den ser ut. Eller att en intimitetsgräns upprättas inom paret, så det blir en åtskillnad mellan jag och du. Även om förändringen börjar i terapirummet med det intersubjektiva fältet, så har många erfarenheten av att vardagen har sin förändringspotential. Hur man är mot varandra. Hur man ger och tar emot den andre parten. Att reglera spänning kontra trygghet i relationen.

Ofta kan par som kommer till parterapi längta efter något genuint, till ett intersubjektivt delande av ett inre känslotillstånd. Man söker sig till varandras intimitetspunkter. Det gäller att erkänna att man har ett sådant behov. Att man värnar om varandras inre bilder av varandra. När man står där vid ytterdörren och ska gå in till sin partner har man ett val.

Läs mer om Parterapi i nya numret av Socionomen, nr 4 2015. Du får veta mer om parterapins historia och utveckling samt på vilket sätt föräldrarnas relation är viktig för barnet.

Per Landberg, Familjerådgivare och Leg psykoterapeut, Familjerådgivningen i Stockholms stad