Vill satsa 750 miljoner på barn- och ungdomsvården

750 miljoner extra vill regeringen lägga på den sociala barn- och ungdomsvården under tre års tid. Det står klart efter en budgetöverenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Kommunerna har svårt att rekrytera socialsekreterare. Samtidigt visar mätningar att socialsekreterare som jobbar inom den sociala barn- och ungdomsvården lägger för lite tid på att träffa de som utreds eller har insatser från socialtjänsten. Det konstaterar regeringen som vill få ett stopp på utvecklingen. I dag presenteras därför en ny satsning: 250 miljoner kronor ska årligen, från 2018 till 2020, läggas på den sociala barn- och ungdomsvården. 

Planen är pengarna ska gå till ökad bemanning och till att förstärka insatserna runt unga som far illa eller riskerar att göra det.

– Den sociala barn- och ungdomsvården är det yttersta skyddsnätet för barn och unga som lever i mycket utsatta situationer. Det här är en verksamhet som måste fungera väl och ha goda förutsättningar för sitt uppdrag. Inga barn och unga ska behöva fara illa och då måste samhället också kunna stå starkt och redo att rycka in när det behövs, säger Åsa Regnér, ansvarig minister för socialtjänsten, i ett pressmeddelande.

Tillskottet på 250 miljoner kronor per år är en utökning av den tidigare miljardsatsningen som gjorts för att stärka den sociala barn- och ungdomsvården. 

Regeringen vill också lägga pengar på psykiatrin och barnhälsovården och göra en förlängd satsning på barn- och ungdomspsykiatrin. Läs mer om det på regeringens hemsida.

Satsningen är en budgetöverenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. Höstbudgeten kommer i sin helhet under morgondagen och ska sedan godkännas av riksdagen. Sedan tidigare har regeringen släppt nyheter om att de vill inrätta en ny myndighet för arbetsmiljökunskapgöra det billigare att vara med i facket och höja taket i sjukförsäkringen. 

Text: Stina Loman, Akademikern

Läs mer: 

Miljardsatsning på barn- och ungdomsvården

Socialstyrelsen fördelar regeringens miljard