Akademikern

Speciellt för dig som är forskare/doktorand

Förmåner för forskare och doktorander

Som doktorand eller forskare har du särskilda behov. Hos oss får du tillgång till en rad förmåner och erbjudanden som passar dina unika utmaningar och din situation.

Hos Akademikerförbundet SSR har du, utöver den fackliga servicen och stödet i din profession, möjlighet att ta del av förmåner och service anpassade efter dina behov. 

Nätverkande

För att bättre kunna stötta dig som forskare eller forskarstuderande har vi startat ett eget nätverk. 

Förbundet samarbetar också med Nationellt nätverk för socionomer som forskar inom hälso- och sjukvård. Nu förstärker vi arbetet för medlemmar som är doktorander och disputerade inom det samhällsvetenskapliga ämnesområdet.

Trygghet

Doktorander har ofta osäkra anställningsformer, även om andelen doktorandtjänster ökar. Vår inkomstförsäkring ingår i ditt medlemskap om du uppfyller de medlems- och arbetsvillkor som gäller för a-kassan. Då får du 80 procent av din lön upp till 140 dagar vid arbetslöshet, som läggs ovanpå a-kassans tak på 25 025 kronor i månaden.

Som doktorand omfattas du också av det dubbelanslutningsavtal vi har med SULF – Sveriges universitetslärarförbund. Det avtalet betyder att du som doktorand bara betalar en avgift – till dem eller oss – och sedan får du fördelarna från båda våra förbund. Eftersom båda är Saco-förbund har vi samma arbetslöshetskassa – AEA, vilket också underlättar för dig.

Billigare än för yrkesverksamma

Som doktorand betalar du 146 kronor per månad för att vara medlem i Akademikerförbundet SSR, vilket är väsentligt lägre än för andra yrkesverksamma. Till det betalar du 100 kronor per månad till din a-kassa AEA. Läs mer om hur a-kassan fungerar.

Förbundet erbjuder även fritidshus, prisvärda försäkringar, pensionsförsäkringar, möjlighet att ta medlemslån och mycket annat. Läs mer på sidan om förmåner.