Akademikern

Arbetslivskontakten

Ett ankare i arbetslivet

Att ha en kontakt ute i arbetslivet kan vara värt mycket som student. Vi hjälper dig hitta yrkesverksamma medlemmar som i sin tur kan hjälpa dig med tips, kontakter och värdefullt stöd.

Vi har ett omfattande nätverk av yrkesverksamma medlemmar, som vill stödja och stärka dig inför arbetslivet. Som studentmedlem hos Akademikerförbundet SSR har du möjlighet att få en egen arbetslivskontakt. Allt du behöver göra är att bli studentmedlem. Därefter kan du ansöka om medlemskap i vår grupp Arbetslivskontakten på LinkedIn och börja kontakta yrkesverksamma som är intresserade av att vara en språngbräda ut i karriären. 

Så använder du Arbetslivskontakten

I gruppen kan du som student publicera dina frågor, dina utmaningar eller dina förfrågningar som diskussioner. Där kan då yrkesverksamma medlemmar svara och anmäla intresse för att bidra på olika sätt. Du kan även direkt kontakta de yrkesverksamma medlemmarna. 

Du kan titta på alla medlemmar genom antingen trycka direkt på ”visa alla medlemmar” precis under toppdeltagarna på höger sida eller genom att gå in på ”i” där du får upp mer information om gruppen och dess medlemmar. Direkt under varje medlem kan du välja mellan; följ, skicka meddelande och skapa kontakt. 

Karriärlunch

Bland de många saker du kan göra tillsammans med din kontakt är att boka in en "karriärlunch" eller frukost. Du får då möjlighet att ställa frågor om din kontaktpersons arbete, organisation och bransch, samt be om råd och tips utifrån dina karriärsmål. Kanske har din kontakt någon annan i sitt nätverk som du borde prata med? 

Studiebesök

Du kan också ta chansen att få en djupare insyn i den verksamhet du är intresserad av, se hur man jobbar och träffa olika nyckelpersoner på arbetsplatsen under ett studiebesök på en eller två timmar. Kanske bokar ni in möten med ett antal personer som kan berätta mer om verksamheten, vad som händer just nu, utmaningar jobbet innebär, det roligaste med jobbet och vad som krävs om man vill ha en sådan roll.

Andra förslag

I stället för ett studiebesök kan du skugga din arbetslivskontakt för att se hur en dag på jobbet kan se ut. Kanske kan din arbetslivskontakt fungera som handledare för ditt examensarbete eller hjälpa dig komma fram till ett ämne. Eller finns det möjlighet att göra din praktik där din kontakt arbetar?