Tidigare Samhällsvetar-SM

Är du nyfiken på hur ett Samhällsvetar-SM går till och vilka typer av frågeställningar som kan komma upp? Här kan du läsa mer om och se videoklipp från tidigare evenemang.

Samhällsvetar-SM 2019

Årets case presenterades av Gustaf Rehnström från SKL:s avdelning för tillväxt och samhällsbyggnad. Uppdraget handlade om att presentera ett svar på frågan ”Hur säkerställer vi likvärdiga förutsättningar för välfärd och utveckling i hela landet, oavsett om man bor i städer eller landsbygder?." En grannlaga uppgift för studenterna då de hade åtta timmar på sig att besvara denna stora fråga. Trots detta gjorde studenterna ett högklassigt arbete och juryn fick till slut också ett svettigt arbete.

Tre av lagen gick vidare till final och när den var avgjord hade SLU vunnit - före två lag från Linnéuniversitetet.

Juryn 2019

Gustaf Rehnström, sakkunnig på Sveriges Kommuner och Landsting, avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad
Sofi Sjöberg, analytiker på Tillväxtverket
Malin Påhls Hansson, expert i kompetensförsörjning på Företagarna
Johan Peck, analytiker på Oxford Research

Läs mer om årets tävling här.

Samhällsvetar-SM 2018

Mellan den 26-27 november 2018 pågick Samhällsvetar-SM i Stockholm. Av de tre finalisterna blev det Hanna Nordlund och Linda Skogström från Uppsala universitet och SLU som vann tävlingen. 

Årets case levererades från organisationen Union to Union, och frågan som skulle besvaras löd: "Formulera tydliga svar på frågan varför klimatet är en avgörande facklig fråga." Det vinnande laget vann med motiveringen: "Bidraget visar på en övergripande förståelse av klimatproblemen och fackets roll, och en god problemförståelse av fackens möjligheter. I en snygg presentation exemplifieras på flera sätt varför klimatet är en avgörande facklig fråga. Och det sammanfattas skickligt genom att koppla ihop det med fackets grundvärderingar: Facket jobbar för förbättrade levnadsvillkor, om inte hänsyn tas till klimatförändringarna strider det mot grundvärderingarna."

På andra plats kom Charlotte German & Amanda Stenmark från Lunds universitet och Göteborgs universitet. På tredje plats kom Klara Margareta Melin & Alexander Widegren, studenter vid Stockholms universitet. 

Läs mer om årets tävling här. 

Jury 2018

Beatrice Jansson, Programhandläggare hos Union to Union
Jakob Sundin, Samhällsvetarstudent och finalist från Samhällsvetar-SM 2017
Mikael Kjelleros Endrell, Kommunsekreterare Nykvarns kommun och ledamot i Akademikerförbundet SSR:s förbundsstyrelse

Samhällsvetar-SM 2017

Vinnarna av 2017-års Samhällsvetar-SM är Linnea Sandell, Uppsala universitet och Tina Sajjadi, Lunds universitet. Tävlingen genomfördes på senhösten och de tävlande lagen från landets lärosäten skulle hantera ett skarpt case som organisationen Arena idé bistod med.

I veckan gick årets upplaga av Samhällsvetar-SM och Sveriges ledande samhällsvetarstudenter var på plats i Stockholm för att tävla. Detta år var Arena idé ”caseorganisation” med frågeställningen hur en opinionsbildare som de ska prata om migration i 2018-års valrörelse. 

Det vinnande laget bestod av Linnea Sandell, Uppsala universitet och Tina Sajjadi från Lunds universitet. Juryns motivering var ”Genom att lyfta fram människorna bakom siffrorna lyckas årets vinnare av Samhällsvetar-SM utmana ett snävt ekonomistiskt synsätt på integration och visa att integration sker hjärta till hjärta.” 

Utmaningen låg i att balansera mellan resultat och en kommunikativ uppgift. En för många ny roll, utifrån deras studier på universiteten. Andra plats gick till Hanna Dautbegovic och Jasmine Pishnemazi från Stockholms universitet. Tredje plats gick till Joanna Nathanson och Jakob Sundin från Uppsala universitet.

Jury 2017

Lisa Pelling, utredningschef, tankesmedjan Arena Idé
Fredrik Söderquist, retoriklärare, Södertörns högskola
Jacob Höglund, professionsombudsman, Akademikerförbundet SSR

Se filmen från Samhällsvetar SM

https://www.youtube.com/watch?v=vT6p4CDrOoI

Samhällsvetar-SM 2016

År 2016 handlade caset om hur Arbetsförmedlingen kunde korta etableringstiden för de som kommit till Sverige från ett annat land.

Jury 2016

Jennie K Larsson, Verksamhetssamordnare, Arbetsförmedlingen
Per-Arne Andersson, Direktör/avdelningschef, SKL
Jenny Rivas, Etableringsutvecklare, Nacka kommun

Samhällsvetar-SM 2015

2015 bjöd Försvarsmakten in Sveriges samhällsvetarstudenter att vara med och accelerera jämställdhetsarbetet. Utmaningen till studenterna var "Hur kan Försvarsmakten uppnå 25 procent kvinnliga officerare?". Nivån på 25 procent valdes för att det är där man når en tipping point när jämställdhetsarbetet underlättas. Oscar Helleday och Linna Fredström från Lunds universitet vann med en lösning som fokuserade på utbildning som de titulerade "Pennan och svärdet".

Jury 2015

Sarah Andersson, Kurschef, Försvarsmakten
Anders Wide, Change manager, Passacon
Annetta Ekström, Personaldirektör, Sigtuna Kommun
Rose-Marie Hertzman, Director, Diplomat Communications

Samhällsvetar-SM 2014

2014 handlade caset om hur Naturskyddsföreningens arbete skulle kunna utvecklas avseende hur de arbetar med minskad klimatpåverkan avseende köttkonsumtion. Tävlingen livesändes och de inspelade delarna kan ses via länkarna nedan.

Jury 2014

Sven Hunhammar, Klimatchef, Naturskyddsföreningen.
Anna Wieslander, Stf Direktör, Utrikespolitiska Institutet
Ulrika Hoffer, Kostrådgivare, Råsmart
Anna Richert, Projektledare Hållbar mat för alla, Världsnaturfonden WWF
Rose-Marie Hertzman, Director, Diplomat Communications

Här under hittar du videoinspelningar av evenemanget år 2014. 

Del 1: Introduktion och föreläsning
Del 2: Föreläsning och uppdraget presenteras
Del 3: Presentationer av tävlingsbidrag
Del 4: Föreläsning om samhällsvetarnas arbetsmarknad (Ursula Berge)
Del 5: Finalbidrag
Del 6: Vinnare tillkännages