Tips till dig som är student och förälder

Att balansera föräldraskap och universitetsstudier kan vara en utmaning, men det är fullt möjligt med rätt planering. Philippa Wallin Bråkenhielm är förälder och hon studerar heltid. Här kommer hennes tips till andra föräldrar som studerar på universitetet.

""

Philippa Wallin Bråkenhielm fick barn när hon var 24 år. Då jobbade hon som timanställd och planerade för framtiden.

”Jag såg utbildningen som en investering och övervägde hur framtiden skulle bli om jag inte utbildade mig.”

Philippa Wallin Bråkenhielm resonerade så att universitetsutbildning inte bara stärker henne som individ utan det öppnar även dörrar för hennes barn. Som nybliven förälder tänkte hon på att i framtiden kunna stötta sin dotter i att orientera sig bland universitetens alla möjligheter.

Resten av familjen måste också förstå att studierna är en investering

Philippa Wallin Bråkenhielm rekommenderar andra föräldrar som funderar på att studera att vara öppen och tydlig om det finns en medförälder. Prata om ekonomin och kom fram till hur ni ska lösa det. Den andra behöver vara med på samma tåg. Om det finns konflikter eller oenigheter i det praktiska kring utbildning behöver ni som föräldrar blicka framåt och tänka långsiktigt.

”Sen tycker jag att om du har en partner som är negativt inställd till att du ska utbilda dig så skulle jag ha fundera på om din partner verkligen är en bra livskamrat.”

Föräldrar som studerar är målinriktade

Till skillnad från Philippa Wallin Bråkenhielms kurskamrater har hon inte alltid haft samma studiero och flexibilitet. 

Man behöver vara tydlig och rak i kommunikationen med kursarna om vilka tider en kan ses och plugga. Grupparbeten måste fungera med hämtningar och barnaktiviteter. 

”Tyvärr har jag gått miste om studentlivet, men däremot har jag känt mig mer motiverad och tänkt långsiktigt på karriären.”

Tips till dig som är förälder och vill plugga på universitetet:

  • Skapa en realistisk tidstabell. Planera din tid och skapa en realistisk tidtabell som inkluderar tid för studier, föreläsningar, barnomsorg och personlig tid.
  • Kommunicera med partner och stödpersoner. Om du har en partner, se till att kommunicera öppet om ditt schema och dina behov. Dela upp ansvar för barnomsorg och hushållsuppgifter så att du klarar dina värdefulla studier.
  • Utnyttja stödresurser på universitetet. Många universitet erbjuder stöd och resurser för föräldrar, inklusive barnomsorgstjänster och rådgivning.
  • Flexibla studiealternativ. Undersök om det finns möjligheter till distansstudier, flexibla scheman eller deltidstudier.
  • Planera studierna klokt. Försök att planera dina kurser så att de passar in i ditt schema och inte överbelastar dig. Prioritera kurser som är nödvändiga för ditt program och överväg att sprida ut studiebelastningen över flera terminer.
  • Nätverka med andra föräldrar. Försök att ansluta med andra föräldrar som studerar på universitetet. De kan vara värdefullt att stötta och dela sina egna strategier för att balansera föräldraskap och studier.
  • Få stöd från familj och vänner. Om möjligt, involvera andra familjemedlemmar eller vänner i barnomsorgen. Att ha ett starkt stödnätverk kan vara avgörande för att hantera de utmaningar som kan uppstå.
  • Ta hand om dig själv. Att vara en förälder och student kan vara krävande, så se till att du får tillräckligt med sömn, motion och egentid för att hålla dig i balans.

Ekonomiskt stöd

Tilläggsbidrag från CSN

Storleken på bidraget beror på om du studerar på heltid eller deltid och hur många barn du har. Läs mer på CSN:s webbplats.

Föräldrapenning

Föräldrapenning är ett ekonomiskt stöd som du som förälder får när du vårdar ditt barn. Normalt sett har du inte rätt till tillfällig föräldrapenning som student. Kontakta Försäkringskassan för att få mer information.

Vård av barn

Om du är tvungen att vara ledig på grund av vård av barn under 12 år har du möjlighet att avstå från dina studier men samtidigt behålla ditt studiemedel.

Bostadsbidrag

Du som har barn kan söka bostadsbidrag från Försäkringskassan. 

Vi stöttar dig från studietiden och genom hela karriären

Bli medlem du också

Ung kvinna vid trappa

10 tips för rätt studieteknik

Genom att använda olika tekniker som repetition, sammanfattning och visualisering kan du förbättra dina studier. Tydliga mål och en plan ökar motivationen och hjälper dig att hålla fokus på studierna.

Klicka här för att få tips
Tre unga studenter

Boka karriärrådgivning

Din karriär börjar långt innan du tar det första steget in hos din första arbetsgivare. Vår karriärrådgivning handlar därför om att förbereda dig på möjligheterna som ligger framför dig, liksom att upptäcka värdet av de erfarenheter som du redan har. 

Logga in och boka tid här