Debatt: när kommer pengarna?

I en debattarikel på Aftonbaldet debatt skriver vår förbundsordförande Heike Erkers tillsammans med ordförandena för Vårdförbundet, Vision och Kommunal om statsministerns löfte om mer pengar till välfärden. Förra helgen satt statsminister Ulf Kristersson i TV4 och lovade att sätta stopp för uppsägningar i vården. Statsministern sa att ”regeringen kommer inte att svika den svenska välfärden” följt av ”regeringen och samarbetspartierna kommer lägga fram den budget som också kommer se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården. Regeringen är helt beredd på att anslå ytterligare resurser”.

Statsministerns budskap gav oss hopp och förpliktigar. Sverige står inför en välfärdskris och specifikt en vårdkris. Vi står inför de största nedskärningarna sedan 90-talet. En varselvåg ligger nu över den svenska hälso- och sjukvården.

Mycket av detta beror på att inflationen gjort pensionskostnaderna oväntat dyra. Regioner och kommuner får enligt lag inte gå med underskott och tvingas därför säga upp personal, trots skriande behov.

Välfärden har det redan svårt med kompetensförsörjningen. Sveriges kommuner och regioner har misslyckats med uppdraget att behålla och rekrytera tillräcklig personal med rätt kompetens.

Läs hela debattartikeln i Aftonbladet.