Arbetsanpassning

Enligt arbetsmiljölagen och föreskriften om arbetsanpassning har arbetsgivare en långtgående skyldighet att vidta alla åtgärder för att ingen ska bli sjuk av arbetet och om det redan har inträffat, ett ansvar för att skapa möjlighet att återgå i arbete.

Regler om arbetsanpassning och rehabilitering finns i arbetsmiljölagstiftningen och socialförsäkringsbalken.

För att förebygga ohälsa och sjukskrivning, eller för att underlätta återgång till arbete efter sjukskrivning, kan det ibland behövas individuella åtgärder för att vi som arbetstagare ska kunna utföra våra arbetsuppgifter och stanna kvar i arbetslivet. Arbetsanpassning på individuell nivå tillämpas när åtgärder i det generella arbetet inte räcker till. Man behöver inte vara sjukskriven för att få arbetsanpassning. Tvärtom ska åtgärder vidtas tidigt när medarbetare signalerar att de är i behov av individuell arbetsanpassning så att sjukskrivning och svårare ohälsa undviks. 

Arbetsanpassning kan vara arbetsträning, ändrade arbetsuppgifter, ändrade arbetstider, mindre arbetsmängd, anpassning av fysiska arbetsplatsen eller utbildning. Det kan också vara återhämtning under arbetsdagen - det grundläggande är att utgå från varje medarbetares förutsättningar och dennes behov. Arbetsanpassning kan därför vara av både tillfällig och varaktig art. På Arbetsmiljöverkets webbplats finns mer information. 

Arbetsanpassning handlar om att arbetsanpassa för att undvika sjukdom och sjukskrivning. Förebyggande och främjande i fokus – bättre för individen, verksamheten och samhället.

 

Rehabilitering är när en person redan har blivit sjuk och sjukskriven.

Förändring eller prioritering av arbetsuppgifter

Den som är i behov av förändring eller prioritering av arbetsuppgifter ska i första hand prata med sin chef och be om stöd. Prioritering av arbetsuppgifter är en friskfaktor och det handlar om att skapa samsyn om vad som är viktigt och rätt sak att göra här och nu. Om dialogen med chefen inte fungerar eller inte är möjlig kan det också bli aktuellt med stöd via ett skyddsombud eller en facklig företrädare som kan hjälpa till i dialogen. Medlemmar i Akademikerförbundet SSR kan alltid vända sig till förbundets rådgivning. 

Arbetsplatser som arbetar förebyggande med arbetsanpassningar har lägre sjukfrånvaro och friskare medarbetare.

Arbetsanpassning och återgång i arbetet efter kort eller lång tid av sjukskrivning har stor betydelse för den enskilde, inte minst utifrån ekonomiska effekter på lön och pensioner. Men det har också stor betydelse för kollegornas arbetsmiljö. Produktionsbortfall för en arbetsgivare med många sjukskrivna medarbetare kan ha oanade konsekvenser. Rutiner och ett bra arbete med arbetsanpassning handlar i slutändan om möjligheterna att lyckas med kompetensförsörjningen eller inte. 

Regeringens arbetsmiljöstrategi

I regeringens arbetsmiljöstrategi för 2021-2025, som är en politisk långsiktig strategi inom området arbetsmiljö, är det tydligt att politikerna ser att god arbetsmiljö är en förutsättning för utveckling av det svenska samhället. En god arbetsmiljö har stor betydelse för att människor ska kunna, orka och vilja arbeta, liksom för människors levnadsvillkor.

En god arbetsmiljö främjar utveckling av såväl verksamheter som individer och ger plats för människor med olika bakgrund och förmågor i arbetslivet.

Rådgivning 

Akademikerförbundet SSR ger råd och stöd till medlemmar som befinner sig i olika arbetsrättsliga situationer. Våra chefsförhandlare och ombudsmän hjälper dig att sortera tankarna och hitta vad som är bäst för dig. Som medlem eller förtroendevald är det viktigt att veta att du inte står ensam i situationen. 

Du når oss via telefonnummer 08-617 44 00 eller radgivning@akademssr.se. Vi svarar alla vardagar 08.00–17.00. 

  • Vill du ha facklig rådgivning angående din anställning, din lön, din profession eller om du är förtroendevald, tryck knappval 2. 
  • Är du chef och vill ha rådgivning, tryck knappval 3.

För dig som är fackligt förtroendevald eller skyddsombud finns en filmad föreläsning (21 min) om hur arbetsanpassning går till i praktiken och din roll i det stödet som medlemmen kan behöva i processen.

dekorativ bild

Förebygg, stötta, återgå

Inom Suntarbetsliv har vi tagit fram verktyget Prehabguiden där ni får hjälp med:

  • att förebygga sjukfrånvaro
  • att stötta när någon är mitt i sjukskrivning
  • att planera för en hållbar återgång
Prehabguiden