Föreningens olika roller

Att vara förtroendevald är spännande och lärorikt. Det finns flera olika funktioner och uppdrag du kan engagera dig i, i din lokala SSR-förening i kommun eller region. Här går vi igenom vad som är vad.

Det finns ingen mall för vad ditt fackliga uppdrag innebär i praktiken. Ditt uppdrag formas av ditt eget engagemang och kunskaper, och även av önskemålen från medlemmarna du företräder.

Kurser och stöd får du så klart av förbundet. Vi guidar dig på din väg.

När på året utses rollerna?

Förutsättningen för att ha lokala uppdrag är att ni har en aktiv lokal SSR-förening i kommunen eller regionen - annars kan vi inte utse till exempel samverkansombud.

Vissa förtroendevalda väljs till fler roller andra bara till en.

Ordförande, kassör och ledamöter utses på årsmötet en gång om året i lokalföreningar i kommuner och regioner. Övriga funktioner som vice ordförande, sekreterare, medlemsrekryterare utses oftast vid det konstituerande (första) styrelsemötet. Övriga fackliga uppdrag som samverkansombud, skyddsombud, lokal löneförhandlare kan utses över året.

Glöm inte att anmäla in till oss och HR-avdelningen hos arbetsgivaren genom styrelseprotokoll eller anmälningsformuläret på hemsidan.

När tar ombudsmännen vid?

Som lokalfacklig företrädare är du lokal part och du är förbundets företrädare i allt som rör inflytande genom samverkan eller mbl, skyddsfrågor och lokal lönebildning samt deltagande i rehabiliteringsmöten med dina medlemmar. Du ska inte teckna kollektivavtal, men kan delta i processen att ta fram ett sådant. Du ska inte  förhandla arbetsbrist, turordning eller inleda rättstvister. Du ska inte heller hantera disciplinrärenden. I de fallen ska du alltid snabbt kontakta förbundet centralt via din ombudsman eller Rådgivningen. 

Styrelsens uppgift

Styrelsen företräder alla medlemmar i SSR-föreningen, leder föreningens arbete samt är part i lokala förhandlingar och samverkan med arbetsgivaren. Det som parterna (arbetsgivaren och facket) träffat kollektivavtal om är också de sakområden som fackliga förtroendevalda har att bevaka och påverka på medlemmarnas uppdrag. Det kan till exempel gälla insyn och påverkan på verksamheten och på arbetsförhållanden, arbetstider, kompetensutvecklingsinsatser eller löner. Det kan innebära att bevaka och föra fram allmänna synpunkter om medlemmars arbetsvillkor, exempelvis arbetsorganisation, arbetsbelastning, bristande jämställdhet eller kränkande behandling av något slag.

Det är viktigt att komma ihåg att inga avtal eller överenskommelser bör göras innan ni haft kontakt med en ombudsman eller föreningsutvecklaren.

Styrelsen har också ett uppdrag gentemot medlemmarna – att leda föreningens verksamhet genom att:

  • Arbeta för förbundets ändamål och med de arbetsuppgifter som formuleras i stadgan, värdegrunden och de etiska riktlinjerna för fackligt förtroendevalda.
  • Planera verksamheten och leda verksamheten i föreningen på ett synligt sätt och kommunicera med alla medlemmar – vårda och värva.
  • Skriva en verksamhetsberättelse till årsmötet.
  • Handha ekonomiska bidrag till föreningens verksamhet, exempelvis ansöka om pengar till medlemsaktiviteterna.
Avslappnad kvinna med händerna i byxfickorna

Olika roller

Ordförande (måste finnas i styrelsen) är sammankallande för styrelsen och det är ofta du som får ta emot kallelser från såväl arbetsgivaren som information från förbundet. Du samordnar och delegerar så att alla i styrelsen delar på uppdragen och lär tillsammans.

Vice ordförande tar över när ordförande är borta.

Kassör (måste finnas i styrelsen) sköter föreningens aktivitetspengar, redovisar och ansöker om föreningsbidrag till aktiviteter.

Styrelseledamöter ska företräda alla medlemmar som är anställda i kommunen eller regionen. Inte bara de som sitter på din avdelning, enhet eller förvaltning.

Medlemsansvarig ska arrangera medlemsaktiviteter och hålla reda på medlemslistor, utskick och se till att broschyrer finns tillgängliga för medlemmarna.

Arbetsplatsombud (i eller utanför styrelsen) är styrelsens kontaktperson ute i de olika verksamheterna – kommunicerande länk mellan styrelse och medlemmar

Facklig sekreterare har möjlighet att vara tjänstledig på del- eller heltid för fackligt uppdrag och ha så kallad fortlöpande facklig tid enligt det kommunala kollektivavtalet. Det är en vanlig roll i större SSR-föreningar med många medlemmar.

Samverkansombud (i eller utanför styrelsen) utövar inflytande via MBL och driver arbetsmiljöfrågorna som lokal part tillsammans med arbetsgivaren i samverkansgruppen. 

Förhandlare (i eller utanför styrelsen) sköter de lokala MBL-förhandlingarna (hos arbetsgivare utan Samverkansavtal).

Skyddsombud (i eller utanför styrelsen) bevakar att arbetsgivaren tar arbetsmiljöansvaret. Läs mer om skyddsombud.

Lönedelegat med fullmakt (i eller utanför styrelsen) deltar i den lokala löneprocessen tillsammans med arbetsgivaren. Läs mer om lönedelegater.

Valberedare väljer ut och nominerar personer som representerar medlemsgruppen. Läs mer om valberedare.