Arbetsgivare: så tecknar du kollektivavtal

Kollektivavtal är ett smidigt sätt att försäkra alla anställda på arbetsplatsen. Som företagare har du säkert viktigare saker att göra än att leta försäkringar och jämföra avgifter. Med kollektivavtal slipper du krånglet, samtidigt som du tar ansvar för dina anställda. 

Det finns två sätt att teckna kollektivavtal. Antingen går företaget med i en arbetsgivarorganisation eller så tecknar ni ett hängavtal med ett fackförbund.

Gå med i en arbetsgivarorganisation …

Om företaget går med i en arbetsgivarorganisation så ingår kollektivavtalet så att säga i paketet. Några exempel på arbetsgivarorganisationer i privat sektor är Almega inom Svenskt NäringslivArbetsgivaralliansenFastigo, Fremia eller Sobona. Dessutom får företaget andra saker på köpet, som förhandlingsstöd och juridisk hjälp av arbetsgivarorganisationen. Vänd dig till den organisation som passar ditt företag, så kommer de att hjälpa dig vidare.

... eller teckna ett hängavtal

Om företaget inte vill gå med i en arbetsgivarorganisation kan ni teckna ett hängavtal med ett fackförbund. Då "hänger ni på" det avtal som fackförbundet har tecknat med arbetsgivarorganisationen.

Ett hängavtal innebär att ni kommer överens med en fackförening, till exempel Akademikerförbundet SSR, om att följa branschens regler och ta del av försäkringar och avtal som gäller i branschen. Med ett hängavtal kan även små företag dra nytta av de fördelaktiga avtal som arbetsgivare och fack har förhandlat fram.

 

Nyfiken? Prata med oss!

Tveka inte att höra av dig till Helena Nicklasson på helena.nicklasson@akademssr.se eller 070-627 44 51, så pratar vi igenom förutsättningarna och hjälper dig vidare i processen. Du kan också höra av dig till vår Rådgivning/Chefsrådgivning.

 

Läs mer