Riskbedömning

Arbetsmiljölagen ställer krav på ett systematiskt arbetsmiljöarbete, där ingår att undersöka, riskbedöma, åtgärda och kontrollera verksamheten för att undvika risker för ohälsa.

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, är grunden i allt arbetsmiljöarbete.

Riskbedömning är en central del av det systematiska arbetsmiljöarbetet och ska göras både löpande och inför förändringar i verksamheten. Det handlar om att uppmärksamma risker, ta ställning till hur sannolikt det är att de inträffar och att agera därefter. Olika verksamheter och arbetsplatser innebär olika typer av risker och det är därför viktigt att utgå från den egna arbetsplatsen och hur det ser ut just hos er. Skyddsombud ska delta vid riskbedömning och saknas ett sådant kan de berörda medarbetarna delta och lämna synpunkter.

Vid en riskbedömning identifieras och värderas risker genom att titta på vad sannolikheten är för att något ska inträffa och vad konsekvensen blir om det inträffar. Det som bedöms som allvarliga risker behöver åtgärdas omedelbart och de mindre allvarliga riskerna kan skrivas in i en handlingsplan där det framgår när åtgärden ska vara färdig och vem som ansvarar för att det blir gjort.

Förändringar som behöver riskbedömas kan vara:

  • nya arbetsmetoder
  • byte av it-system
  • flytt av lokaler
  • ombyggnation
  • ändrade öppet-/telefontider
  • ändrade arbetstider
  • högre arbetsbelastning

Fyra exempel på stöd

Syftet med att ha ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete är att åstadkomma en god arbetsmiljö och lägga grunden för framtida arbetsmiljöarbete. Detta ska ske i samverkan, alltså tillsammans med arbetstagare och skyddsombud. Ni ska ges möjlighet att komma med synpunkter och förslag på åtgärder.

  1. Arbetsmiljöverket har tagit fram ett exempel på struktur för hur en riskbedömning kan se ut, och som kompletterats med en handlingsplan för åtgärder och möjlighet att följa upp dessa.
  2. Tillsammans med Suntarbetsliv har vi tagit fram underlag och stöd i arbetet med riskbedömningar, anpassade för kommuner, regioner och kommunägda bolag.
  3. Om ni behöver träna på systematiskt arbetsmiljöarbete och riskbedömning kan ni gå in på Suntarbetsliv arbetsmiljöutbildning.
  4. Ta hjälp av Prevents checklistor med färdigformulerade frågor för att undersöka olika delar av arbetsmiljön: Så gör du en riskbedömning

Rådgivning 

Akademikerförbundet SSR ger råd och stöd till medlemmar som befinner sig i olika arbetsrättsliga situationer. Våra chefsförhandlare och ombudsmän hjälper dig att sortera tankarna och hitta vad som är bäst för dig. Som medlem eller förtroendevald är det viktigt att veta att du inte står ensam i situationen. 

Du når oss via telefonnummer 08-617 44 00 eller radgivning@akademssr.se. Vi svarar alla vardagar 08.00–17.00. 

  • Vill du ha facklig rådgivning angående din anställning, din lön, din profession eller om du är förtroendevald, tryck knappval 2. 
  • Är du chef och vill ha rådgivning, tryck knappval 3.

Extra läsning