Din ekonomi efter pension

Hur stor din framtida pension blir beror på flera olika faktorer bland annat hur stor din lön är, hur länge du jobbar och vilka bestämmelser det finns om pension på din arbetsplats. Här hittar du mer information om hur pensionssystemet fungerar och vad du ska tänka på.

Din ålderspension kan komma från tre håll. Alla har rätt till Allmän pension som finansieras genom socialförsäkringen. Därtill omfattas de flesta som arbetar av en tjänstepension som finansieras genom kollektivavtalade försäkringar eller genom en försäkring med grund i ett enskilt avtal mellan anställd och arbetsgivare. Slutligen har du kanske ett privat sparande.

Webbtjänsten Min pension ger dig en överblick över din egen totala pension. 

 

Känns det krångligt?

Som medlem i Akademikerförbundet SSR får du en fullständig pensions- och försäkringsanalys via Folksams certifierade rådgivare, helt utan kostnad. Läs mer om pensionsrådgivningen för medlemmar i faktarutan nedan. 

Inte medlem än? Här kan du bli medlem direkt.

Pensionsrådgivning för medlemmar

Pensionsrådgivning kan du få från flera olika aktörer. Som medlem i Akademikerförbundet SSR har du möjlighet till en fullständig pensions- och försäkringsanalys via Folksams certifierade rådgivare, helt utan kostnad. Skicka ett mejl till pensionsradgivning@folksam.se om du är intresserad av rådgivning. Folksam kontaktar dig då och pratar mer om vilka önskemål du har och hur ni går vidare. 

I rådgivningen går du och pensionsrådgivaren igenom din situation och ser hur mycket pension du får vid den ålder som du önskar gå i pension. Ni ser då över vilka möjligheter det finns om den nivån inte är tillräcklig. Det är många frågor som kommer inför pensionen. Vilka pensionsbesparingar har jag, hur mycket får jag i pension, hur stor blir pensionen om jag väljer att gå innan 65 år och framförallt hur gör jag för att stärka min pension?

Läs även

Allmän pension

Det arbete du gör i dag avgör din inkomst som pensionär. Vi hjälper dig skaffa en bättre överblick över din framtid.

Läs mer

Spara privat

Vill du ha mer i månaden efter pension? Privat sparande kan vara ett viktigt komplement till den allmänna pensionen och tjänstepensionen.

Läs mer

Om din tjänstepension

Genom ditt jobb idag bidrar du – och din arbetsgivare – till din framtida pension. Tjänstepensionen kompletterar den allmänna pensionen och ger dig en bättre ekonomi på äldre dagar.

Läs mer