Fem vägar till bättre lön

1. Gör en karriärplanering

Vilken sektor och vilken inriktning inom ditt yrkesområde och utbildningsområde betalar bäst just nu? Hur ser ingångslön och slutlön ut i respektive yrke? Ta hjälp av vår rådgivning – vi kan frågorna!

Kartlägg också dina egna kunskaper, färdigheter och erfarenheter. Var är din kompetens användningsbar?

Tjänar du mer eller mindre än andra med samma utbildning? Jämför din lön här.

2. Löneförhandla så sent som möjligt

När du är på väg att få nytt jobb: Löneförhandla så sent som möjligt i rekryteringsprocessen. Förbered dig genom att sätta mål och smärtgräns. Det lönar sig att komma in på en bra lön eftersom möjligheterna till korrigeringar i efterhand brukar vara begränsade.

3. Visa upp dina resultat

Ta reda på vad som värderas i verksamheten och vad chefen vill se för resultat. Prata regelbundet med din chef och stäm av att du är inne på rätt spår och synliggör dina resultat och din kompetens. Vänta inte till det årliga lönesamtalet.

4. Hitta nya ansvarsområden

Identifiera ansvarsområden och karriärvägar på jobbet. Vad finns det för specialområden? Vägar till en chefsbefattning? Prata regelbundet med din chef och visa att du vill ta mer ansvar och utvecklas i jobbet. Se till att nya ansvarsområden kommer med ett lönepåslag eller ett bindande löfte om höjning i nästa löneöversyn.

Läs om alla fördelarna med ett medlemskap.

5. Byt jobb!

Ett effektivt sätt att få upp lönen är att då och då byta jobb.

Bonustips

Använd ditt medlemskap i Akademikerförbundet SSR. Kolla den senaste statistiken i Saco Lönesök inför lönesamtalet eller kontakta oss för att få personlig lönerådgivning. Kolla in filmen med våra bästa löneförhandlingstips här. Och använd vår karriärservice om du funderar på nytt jobb.  

Inte medlem än?

Klicka här för att bli medlem