Ny som förtroendevald – börja här!

Välkommen till ditt nya uppdrag som förtroendevald. Vi hjälper dig steg för steg och finns aldrig längre än ett telefonsamtal bort. Av oss får du utbildning och rådgivning, och saknar du något är du varmt välkommen att fråga oss.

Nu kör vi igång

Steg ett är att gå webbutbildningen Påverka tillsammans. Den tar bara 20 minuter och ger grundläggande kunskaper om hur vi påverkar tillsammans.

Steg två är att gå den fackliga grundkursen. Den är två dagar och kursen är formsydd för dig som är förtroendevald och saknar tidigare facklig utbildning. Du utbildas bland annat inom följande områden:

  • Innebörden av att vara lokal facklig företrädare
  • Hur du får stöd i ditt uppdrag
  • Introduktion om lönebildning
  • Grundläggande arbetsrätt

Nu när du har blivit lite varm i kläderna kan du börja fundera på hur du vill förvalta din nya roll.

Det är roligt och utvecklande att arbeta fackligt

För dig personligen innebär uppdraget att du får nya kunskaper som du förhoppningsvis kommer tycka är intressanta och utvecklande. Du kommer att skaffa nya kontakter och lära dig om arbetsliv, arbetsrätt och arbetsmarknadspolitik. Kanske ger det dig även ett nytt kliv i karriären. Som förtroendevald har du allt stöd du kan tänka dig från förbundet.

Du som är förtroendevald i ett Sacoförbund omfattas av försäkringar som Saco tecknat med Trygg Hansa.

Glöm stelbenta möten – tänk livfulla diskussioner

Fackligt arbete handlar inte i första hand om stadgar, lagar och avtal, utan framför allt om gemenskapen på jobbet. Det handlar om att våga diskutera, ifrågasätta och medverka till att verksamheten utvecklas. Och till att medlemmarna får bra löner, villkor och kompetensutveckling.

Finns det ingen lokalförening där du arbetar? Ingen fara, på den här sidan guidar vi dig steg för steg.

Kom ihåg – du har lagskyddad grund för förbättringsarbete

När du blivit utsedd av dina medlemmar på ett årsmöte och anmäld via styrelsen som fackligt förtroendevald till oss på kansliet och till din arbetsgivare omfattas du av Lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen (FML). Om du har ett förtroendeuppdrag som skyddsombud omfattas du dessutom av Arbetsmiljölagens regler för skyddsombud. Det ger dig en stark lagskyddad grund att stå på för att åstadkomma förbättring på din arbetsplats.

Kontakta oss på Rådgivningen 

Öppettider: vardagar 08.00–17.00
Telefon: 08-617 44 00
E-postradgivning@akademssr.se.

    Nyfiken på att bli facklig företrädare?

    Läs mer och anmäl intresse här

    bild

    Olika funktioner i styrelsen

    • Ordförande har ett administrativt ansvar för styrelsens arbete. Ordförande skickar ut kallelser och fördelar ordet under mötet.
    • Vice ordförande tar över när ordförande är borta.
    • Ledamot kan ha olika funktioner, till exempel värva nya medlemmar, beställa material, driva jämställdhetsfrågor eller ha något av uppdragen nedan.
    • Medlemsansvarig ska arrangera medlemsaktiviteter och hålla reda på medlemslistor, utskick och se till att broschyrer finns tillgängliga för medlemmarna.
    • Kassör sköter föreningens aktivitetspengar, redovisar och ansöker om föreningsbidrag till aktiviteter.
    • Arbetsplatsombud (i eller utanför styrelsen): styrelsens kontaktperson ute i de olika verksamheterna – kommunicerande länk mellan styrelse och medlemmar
    bild

    Olika uppdrag i styrelsen eller utanför

    • Samverkansombud utövar inflytande via MBL och driver arbetsmiljöfrågorna som lokal part tillsammans med arbetsgivaren i samverkansgruppen. 
    • Förhandlare sköter de lokala MBL-förhandlingarna (hos arbetsgivare utan Samverkansavtal).
    • Skyddsombud bevakar att arbetsgivaren tar arbetsmiljöansvaret. Läs mer om skyddsombud här.
    • Lokal löneförhandlare (med fullmakt) deltar i den lokala löneprocessen tillsammans med arbetsgivaren.

    Att vara samverkansombud