Ny som förtroendevald – börja här!

Välkommen till ditt nya uppdrag som förtroendevald. Vi hjälper dig steg för steg och vi är aldrig längre än ett telefonsamtal bort. Av oss får du utbildning och rådgivning och saknar du något är du varmt välkommen att fråga oss.

Nu kör vi igång

Steg ett är att gå webbutbildningen Påverka tillsammans. Den tar bara 20 minuter och ger grundläggande kunskaper om hur vi kan vara med och påverka genom fackligt arbete på arbetsplatserna.

Steg två är att gå den fackliga grundkursen. Den är två dagar och kursen är formsydd för dig som är förtroendevald och saknar tidigare facklig utbildning. Du utbildas bland annat inom följande områden:

  • Innebörden av att vara förtroendevald
  • Hur du får stöd i ditt uppdrag
  • Introduktion om lönebildning
  • Grundläggande arbetsrätt

Nu när du har blivit lite varm i kläderna kan du börja fundera på hur du vill förvalta din nya roll.

Det är roligt och utvecklande att arbeta fackligt

För dig personligen innebär uppdraget att du får nya kunskaper som du förhoppningsvis kommer tycka är intressanta och utvecklande. Du kommer att skaffa nya kontakter och lära dig om arbetsliv, arbetsrätt och arbetsmarknadspolitik. Kanske ger det dig även ett nytt kliv i karriären. 

Glöm stelbenta möten – tänk livfulla diskussioner

Fackligt arbete handlar inte i första hand om att kunna stadgar, lagar och avtal, utan framför allt om gemenskapen på jobbet. Det handlar om att våga diskutera, ifrågasätta och medverka till att verksamheten utvecklas. Och till att medlemmarna får bra löner, villkor och kompetensutveckling. Du har stor användning av din akademiska utbildningsbakgrund i ditt fackliga uppdrag.

Kom ihåg – du har lagskyddad grund för förbättringsarbete

När du blivit vald av dina medlemmar på ett årsmöte och anmäld som förtroendevald till oss på kansliet och till din arbetsgivare omfattas du av Förtroendemannalagen. Om du har ett förtroendeuppdrag som skyddsombud omfattas du dessutom av Arbetsmiljölagens regler för skyddsombud. Det ger dig en lagskyddad grund att stå på för att förbättra din arbetsplats genom förhandling och samverkan.

Partipolitiskt obundet – med mod att ta ställning

Akademikerförbundet SSR är partipolitiskt obundet. Det är inte detsamma som att vi inte agerar politiskt. Vi är ett förbund som vågar sticka ut och ta strid i frågor som rör våra medlemmar och deras intressen.

Vilken politisk färg du har spelar ingen roll, men du måste dela de grundläggande värderingar som står i förbundets värdegrund.

Ambassadörsrollen – förbundets ansikte utåt

Som förtroendevald är du fackets ansikte utåt och medlemmarnas förlängda arm. Det är till dig medlemmarna på din arbetsplats vänder sig när det gäller att företräda dem gentemot arbetsgivaren och tillvarata deras intressen i samverkan och mbl-förhandlingar.

Din roll är en ambassadörsroll. Du deltar i samverkan och förhandlingar, du välkomnar nya medlemmar och får befintliga medlemmar att känna förtroende. Du är länken mellan din lokala förening och övriga förbundet. Du är förtroendeingivande, korrekt och tjänstvillig, att du vågar ta konflikter och har hjärtat på rätta stället.

Kostnadsfri utbildning och personligt stöd

På Akademikerförbundet SSR:s kansli finns ett kunnigt och engagerat lag av experter inom förhandling, arbetsrätt, opinionsbildning och kommunikation. Vi finns här för att stötta dig i ditt uppdrag. Vi erbjuder också fackliga utbildningar för att stärka dig i din roll. Som fackligt förtroendevald eller fackligt engagerad är du alltid välkommen att kontakta oss.

Öppettider: vardagar 08.00–17.00
Telefon: 08-617 44 00
E-postradgivning@akademssr.se.

    Nyfiken på att bli facklig företrädare?

    Läs mer och anmäl intresse här

    Trevliga personer i fina höstfärger.

    Olika funktioner i styrelsen

    På årsmötet väljer medlemmarna vilka som ska sitta i styrelsen. Det är de som är de fackliga företrädarna. Det brukar vara:

    • ordförande
    • kassör
    • ledamöter
    • valberedning

    Det minsta kravet för att få starta en förening är att det finns en ordförande/postmottagare och en kassör. Utöver det finns det en rad med olika roller, och som nödvändigtvis inte måste vara med i föreningens styrelse.

    Föreningens olika roller