Lokalföreningen på ditt jobb

Som medlem företräds du oftast av en lokal fackförening på din arbetsplats. Lokalföreningarna kan arbeta på olika sätt men generellt kan man säga att de har till uppgift att ge dig som medlem stöd i frågor om lön, arbetsmiljö, jämställdhet, professionsutveckling, anställningstrygghet och medbestämmande.

Gemensamt för alla lokalföreningar är att de leds av förtroendevalda som utses vid årsmöten där du som medlem har rätt att delta, rösta, kandidera och nominera. Som medlem behöver du inte anmäla dig separat för att tillhöra lokalföreningen på din arbetsplats, det gör du automatiskt.

Olika namn beroende på sektor

Lokalföreningarna har olika benämningar beroende på arbetsmarknadssektor. Inom kommun- och regionsektorn, där lokalföreningarna bara består av medlemmar från vårt eget förbund, heter de SSR-föreningar. Inom privat och statlig sektor, där lokalföreningarna oftast samlar medlemmar från alla våra systerförbund inom Saco, heter de i regel akademikerföreningar respektive Saco-föreningar.

Oavsett får medlemmarna samma stöd

Lokalföreningarna kan arbeta på olika sätt men generellt kan man säga att de har till uppgift att ge medlemmarna stöd i frågor om lön, arbetsmiljö, jämställdhet, professionsutveckling, anställningstrygghet och medbestämmande.

Medlemmarna styr föreningen

Lokalföreningarna har en viktig roll i att samverka med arbetsgivaren kring arbetsmiljö- och verksamhetsutveckling. Föreningen har också till uppgift att engagera medlemmarna i det fackliga arbetet. Medlemmarna är föreningen och många vet inte att det är lokalföreningen som för deras talan - berätta det för dem!

Det är viktigt att alla medlemmar känner sig sedda och representerade. Ett sätt att åstadkomma detta är att bygga upp fungerande kommunikationsvägar, både formella och informella, mellan föreningens företrädare och medlemmarna.

Föreningens uppgift

De lokala förhållandena och medlemmarnas önskemål är naturligtvis grunden för vad ni i föreningen ska arbeta med. Vidare reglerar en mängd lagar och avtal förhållandet mellan arbetsgivaren och den lokala arbetstagarorganisationen och ger förutsättningarna för det lokalfackliga arbetet. Det är genom lokalföreningen och dess förtroendevalda som allt inflytande på förändringar i verksamheten, allt arbetsmiljöarbete och den lokala löneöversynsprocessen (lönerna sätts) sköts. Det kan inte skötas av någon centralt anställd ombudsman.

De förtroendevaldas och SSR-föreningens uppgift är att ta tillvara medlemmarnas intressen. De viktigaste uppgifterna omfattar bland annat:

  • Att löneförhandla och tydliggöra akademikernas värde hos kommunen / regionen
  • Att samverka/MBL-förhandla vid verksamhetsförändringar, chefstillsättningar och personalnedskärningar
  • Att bevaka och lyfta fram akademikers arbetsmiljö
  • Att förhandla om lokala avtal som rör bland annat kompetensutveckling, arbetstider, arbetsmiljö och resevillkor – efter kontakt med kansliet
  • Att ge stöd och råd till enskilda medlemmar
  • Att rekrytera nya medlemmar

Bevaka och påverka lönebildningen

En av de viktigaste uppgifterna för föreningen är att sköta den lokala lönebildningsprocessen och företräda förbundet vid de årliga löneöversynerna. De ni utser till lönedelegation får först gå en löneavtalsutbildning och därefter får de en fullmakt att företräda förbundet lokalt i löneöversyn. 

Utse representanter till samverkan på olika förvaltningar

Vi ska förstås sträva efter att ha samverkansombud representerade i alla de samverkansgrupper där föreningen har medlemmar, så att deras intressen kan tillvaratas. Det optimala är att dessa samverkansombud arbetar inom den verksamhet eller förvaltning som samverkansgruppen är knuten till.

Det är lokalföreningen och styrelsen som godkänner samverkansombud(och skyddsombud) och anmäler dessa som fackliga företrädare till förbundet och arbetsgivaren. Ingen kan uppträda som samverkansombud det vill säga facklig företrädare för Akademikerförbundet SSR utan att vara valda och utsedda korrekt. 

Det framgår av ert lokala samverkansavtal hur många och på vilket sätt förbundet representerar i samverkansgrupp. 

Berätta vad som händer

Lokalföreningen förmedlar information mellan förbundet och medlemmarna på jobbet och utgör forum för diskussion av gemensamma frågor. För att vara trovärdiga företrädare för medlemmarna behöver ni ha koll på vad de tycker i viktiga frågor. Skapa regelbundna träffar som exempelvis lunchträffar eller frukostmöten. Använd gärna den information ni får i nyhetsbrevet och skapa egna sådana. 

Att ge medlemmarna i föreningen information om vad som sker på arbetsplatsen är en av de viktigaste uppgifterna. Här hittar du tips och idéer om medlemskommunikation och möten.