Försäkringsbranschens arbetsgivarorganisation (FAO)

Det är Sveriges Ingenjörer och Akavia som tecknar avtalen som gäller för dig som arbetar på ett försäkringsbolag/företag som tillhör Försäkringsbranschens arbetsgivarorganisation (FAO).

Avtal om lön och anställningsvillkor

Eftersom det är Sveriges Ingenjörer som tecknar avtalen hittar du dem på deras webbsida:

https://www.sverigesingenjorer.se/kollektivavtal/avtalsomrade/forsakringsbranschen/

Pensionsavtal och försäkringar

Utöver den lagstadgade allmänna pensionen omfattas du av en kollektivavtalad tjänstepension FTP. Det innebär att din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension FTP.
I avtalet ingår också sjukpension, tjänstegrupplivförsäkring (TGL) samt trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA).

Mer information hittar du här: https://www.fao.se/Avtalspension/

Trygghetsavtal/omställningsavtal

Tjänstemän på avtalsområdet FAO har regler, som motsvarar ett trygghetsavtal, inskrivet i kollektivavtalet om löner och allmänna anställningsvillkor för Saco-förbundens medlemmar i försäkringsbranschen.

Du hittar avtalet på https://www.sverigesingenjorer.se/kollektivavtal/avtalsomrade/forsakringsbranschen/

Kontakt

På arbetsplatsen kan det finnas en lokal Akademikerförening som du som är medlem i Akademikerförbundet SSR, liksom alla andra medlemmar i ett Saco-förbund, tillhör. Akademikerföreningen företräder dig lokalt, men du är alltid välkommen att höra av dig till vår Rådgivning/Chefsrådgivning om du har frågor eller behöver råd.

Din arbetsgivare ska dock i första hand vända sig till Akavia, som är kontaktförbund för avtalet, eller Sveriges Ingenjörer vid en eventuell förhandling.