Kollektivavtal för den kommunala sektorn

Vilket kollektivavtal du har beror på inom vilken sektor du arbetar. Du som arbetar inom kommun eller region/landsting sektor har samma centrala villkorsavtal oavsett i vilken kommun eller region du är anställd. Nedan hittar du de centrala avtal som gäller för dig.

Nytt avtal i kommun och region

Från 1 april 2025 har vi ett nytt kollektivavtal för dig som jobbar i kommun, region eller kommunalt bolag. Det gäller i två år – och är ett kraftfullt besked: du ska ha tryggare villkor, tydligare karriärvägar och reallöneökning.

Det här är mer än bara en uppräkning i procent. Det är ett avtal som förbättrar din vardag – här och nu, och på sikt.

Därför spelar kollektivavtalet roll

Kollektivavtalet är din viktigaste trygghet i arbetslivet. Det reglerar din lön, arbetstid, försäkringar och mycket mer – men det är också ett verktyg för att utveckla yrkesvillkoren. I Avtal 2025 har vi förhandlat fram flera avgörande förbättringar som inte garanteras för den som inte är med i facket.

Löneökningar – med lägstanivå för medlemmarna på totalen

Avtalet garanterar löneökningar för hela medlemsgruppen – på totalen. Din lön sätts fortfarande individuellt, men arbetsgivaren måste säkerställa att summan av alla löner för våra medlemmar ökar med minst:

  • Minst 3,4 % år 2025
  • Minst 3 % år 2026

Det ger ett tydligt golv. Vi fortsätter samtidigt att driva på för att fler ska få mer – både genom bättre processer och genom fackligt stöd i varje lönerevision.

Du ska få din löneökning snabbare

Det tar ofta för lång tid att påbörja löneprocessen vilket gör att det tar lång tid
tills du får det på lönespecen. Vi är nu överens om att korta tiden till du ser pengarna på kontot.

Tydligare lönesamtal – med facket som garant

Lönerevisionen ska vara tydlig, transparent och rättvis. Nu blir det enklare att veta när du och ditt lokala fack ska vara med i processen. Tidsplanen ska vara fastställd, och det ska vara tydligt vem som gör vad – innan första samtalet ens hålls. Läs mer om vad som gäller för chefer längre ner.

Du som har erfarenhet ska få betalt för det

Det ska löna sig att stanna kvar och bidra med kunskap och kvalitet. Därför har vi drivit igenom att erfarna medarbetare ska lyftas särskilt i karriär- och löneutveckling. Ett viktigt steg mot bättre lönespridning – och mer långsiktighet i yrkeslivet.

Valfrihet på riktigt – första stegen mot tidskonton

Många vill ha mer balans mellan arbete och fritid. Därför är det en stor facklig framgång att vi nu har fått igenom att utveckla ett system för individuella tidskonton. Vi kommer att driva frågan hårt i nästa avtalsrörelse

Akademikerförbundet SSR vill se individuella tidskonton där du ska kunna välja:

  • Mer tid
  • Mer pengar
  • Mer pension

Det här är ett första steg mot kortare arbetstid – något vi kommer fortsätta driva stenhårt i nästa avtalsrörelse.

Lönespridningen ska upp – erfarenhet ska löna sig!

Vi är överens med arbetsgivaren om att se över hur lönestrukturen och löneutveckling utvecklats. Vi är överens om att erfarenhet ska löna sig och att lönespridningen ska öka. Vi kommer arbeta för att sprida bra exempel för att ge fler arbetsgivare inspiration att uppnå en bättre lönespridning.

Individuella utvecklingsplaner! - Du ska ha rätt till kompetensutveckling!

Vi har länge krävt att du ska ha rätt till en individuell utvecklingsplan och kontinuerligt lärande. En facklig framgång i det nya kollektivavtalet är att du ska få en individuell utvecklingsplan som uppdateras löpande.

Krafttag för jämställda löner

Vi är överens om att kommuner och regioner ska arbeta med att analysera strukturella löneskillnader. Dessutom ska varje kommun och region redovisa hur de ska arbeta med löneutvecklingen på både kort och lång sikt.

Trappa ner till pension?

Vi är överens om en ny pensionsmodell med en möjlighet till gradvis nedtrappning sista åren för pension. Från 64 år får du en möjlighet att minska arbetstiden ned till och med 80 procent av heltid med en fortsatt avsättning till tjänstepensionen på 100 procent av den pensionsgrundande lönen.

Exakt när detta börjar gälla förhandlar vi vidare om.

Nya trygghetsregler ska utredas

Idag måste du anmäla sjukdom eller föräldraledighet för att få rätt till extra ersättning som du har rätt till i kollektivavtalet. Vi ser att det är medlemmar som inte får ut vad de har rätt till. Vi utreder nu tillsammans med arbetsgivaren om ersättningarna ska kunna betalas ut automatiskt.

Vilka trygghetsregler gäller detta?

  • Vid lång sjukskrivning har du rätt till extra ersättning efter 90 dagar
  • Under föräldraledighet har du rätt till 90 % av lönen i 180 dagar.

Friskare arbetsliv – nu höjs ribban

Det ska vara hållbart att jobba i välfärden. Vi har därför enats om ett stort gemensamt arbete för att förbättra arbetsmiljön. Arbetsgivaren får ett tydligare ansvar för rehabilitering, stöd vid ohälsa och återgång i arbete.

Vi vet att många lämnar på grund av hög arbetsbelastning. Nu ska det bli ändring – både i tanke och handling.

750 miljoner till kompetensutveckling

För att säkra bemanningen i välfärden har vi enats om en satsning på 750 miljoner kronor för tidiga insatser och kompetensutveckling. Det innebär:

  • bättre möjligheter att vidareutbilda dig
  • stöd om du vill byta spår
  • resurser till omställning och karriärväxling

Ett framtidslöfte – som börjar gälla redan nu.

Vi påbörjar nu ett pilotprojekt i norra Sverige för att göra detta verklig verkstad av ambitionerna. Läs mer här!

Bättre överlämning till vikarie

När du ska vara föräldraledig eller tjänstledig är det avgörande att jobbet kan tas över på ett bra sätt. Nu har vi förhandlat fram att du och din vikarie kan jobba sida vid sida i upp till en månad för att få till en trygg och effektiv överlämning. Det skapar bättre förutsättningar både för dig och för kollegorna som tar över.

Vi delar upp jour och beredskap

Nu delar vi tydligare upp dem i avtalet och säkerställer att de olika arbetsformerna används korrekt och du får rätt betalt. Den högre ersättningen under beredskap som är 28 procent av timlönen utges nu snabbare då gränsen för att få ersättning sänks.

Det blir tydligare för din arbetsgivare när de får använda beredskap. Om du under beredskap måste inställa sig på anvisad plats ses nu restiden alltid som aktivt arbete vilket innebär att restiden i de flesta fall ersätts som övertid och inte med färdtidsersättning.

Det finns nya skrivningar som kräver god återhämtning när du haft jour.

Återkommande jour eller beredskap får inte införas ensidigt – arbetsgivaren måste först förhandla med facket. Om ni inte är överens kan frågan lyftas till överläggning, men det måste ske inom 10 dagar.

Det stärker fackets roll – och skyddar dig från orimliga förväntningar.

Tryggare anställningar

Det går att provanställa i max sex månader, men då ska det först ske en prövning av varför det behövs för den anställningen. Det går inte längre att ha provanställning som regel för alla nyanställningar.

Skilj på övertid och flextid

Flexibel arbetstid ska vara positivt för dig och ge möjlighet till flexibilitet. Det får inte användas för att arbetsgivaren ska slippa betala för övertid. Vi ska tillsammans med arbetsgivaren i lokala kollektivavtal komma överens om hur flextid hanteras, och se till att du får rätt till vila och återhämtning även om du jobbar oreglerat.

Kollektivavtal för krig och beredskap

Vi kommer nu att påbörja förhandlingar för att ha regler klara – om Sverige skulle hamna i ett krisläge, höjd beredskap eller krig kommer vi behöva arbeta annorlunda. Nu ska vi förhandla om hur. Förhoppningsvis ska detta krisavtal inte behöva användas.

Den svenska modellen i EU-arbetet

Alltmer lagstiftning från EU påverkar våra kollektivavtal och våra medlemmars villkor. Därför är vi överens med SKR om att vi ska samarbeta närmare för att kunna påverka regeringen för att värna våra villkor i offentlig sektor.

Stärk den svenska modellen lokalt

Samarbetet mellan fack och arbetsgivare måste stärkas lokalt. Centralt lyckas vi ofta lösa svåra frågor, men lokalt behöver samarbetet stärkas. Vi är överens med arbetsgivaren om att detta ska jobbas mer aktivt med. Vårt mål är att detta kommer att stärka lokalfackligas möjligheter att få inflytande och föra dialog om svåra frågor än tidigare i processerna för att hitta gemensamma lösningar.

Tillsammans förändrar vi arbetslivet

Det här avtalet är en vinst för hela välfärden – men framför allt för dig som medlem. Vill du veta mer om vad som gäller på just din arbetsplats, eller har frågor om lön, arbetstid eller försäkringar?

👉 Kontakta ditt lokala ombud eller hör av dig till Akademikerförbundet SSR:s rådgivning
 

Bättre avtal för chefer

Vi har i detta avtal lyckats få till stora förbättringar för chefers förutsättningar! Chefer inom kommun och region har ofta otillräckliga förutsättningar i sitt chefskap vad gäller mandat för både lönesättning och verksamhetsutveckling.
 

  1. Ingen siffra för chefer!
    Vi har säkerställt 6,4 % i löneökningar för våra medlemmar de kommande två åren. Men ingen siffra för chefer – varför då?  Vi har sett i statistiken att ett avtal utan siffra har gett en bättre löneutveckling för våra chefsmedlemmar på totalen de senaste åren, även under 2024.

    Vårt mål är att du ska få så bra löneutveckling som möjligt, för chefer tror vi att den bästa vägen att nå dit är utan siffra. Vi kommer att följa årets löneutveckling noga för att säkerställa att så blir fallet.
     

  2. Chefer ska ha rätt förutsättningar!
    Den lönesättande chefen i kommuner och regioner har ofta för dåliga förutsättningar och mandat i lönesättningen. Vi är nu överens med arbetsgivaren om att lönesättande chefer ska ges rätt förutsättningar för att höja kvalitén i lönesättningen.
     
  3. Seger för välfärdens chefer!
    Våra chefer finns i politiskt styrda organisationer och har ett svårt uppdrag. Vi ser allt för ofta att första linjens chefer, men även förvaltningschefer, hamnar i kläm mellan politikens krav, verksamhetens förutsättningar och den satta budgeten.

    Vi är överens med arbetsgivaren om att tillsätta en fördjupad utredning gör att ta fram konkreta förslag på hur chefer ska ges bättre mandat och verktyg i sitt chefskap.

    Parterna ska under avtalsperioden undersöka vilka förutsättningar och särskilda villkor som skulle stödja chefers möjlighet att leda framtidens välfärd.

Det nya avtalet kommer att laddas upp nedan senare under dagen:

Läs även