Konjunkturkänslig marknad med hög konkurrens

Det är idag konkurrens om lediga samhällsvetarjobb. Arbetsmarknaden sträcker sig över alla sektorer och branscher, och efterfrågan varierar för olika områden.

Pensionsavgångarna bland samhällsvetarna kommer att vara omfattande, samtidigt som tillskottet av studenter i samhällsvetenskapliga ämnen är fortsatt stort. Det är god tillgång på nyexaminerade samhällsvetare på arbetsmarknaden idag. När det gäller erfarna samhällsvetare så råder det balans på arbetsmarknaden.

Samhällsvetares arbetsmarknad är konjunkturkänslig eftersom den offentliga sektorn, där ungefär hälften av samhällsvetarna arbetar, är beroende av en stabil samhällsekonomi. Inom den privata sektorn varierar arbetsmarknaden ännu mer beroende på det ekonomiska läget, eftersom arbetsmarknaden för samhällsvetarna tenderar att påverkas tidigt i sämre tider.

För dig som pluggar samhällsvetenskapliga ämnen

För en arbetsgivare är relevanta erfarenheter viktiga, och arbetsgivare uppskattar om du har gjort praktik eller haft relevanta extrajobb eller ideellt engagemang under studietiden. Några sätt att skaffa sig kompetens och meriter under studietiden är:

För dig som är nyexaminerad samhällsvetare

Många nyexaminerade samhällsvetare har svårigheter när det gäller att sätta ord på sina kompetenser och kunskaper. Därför kan det vara en bra idé att ett proffs kikar på dina ansökningshandlingar. Mejla till cv@akademssr.se med ditt medlemsnummer så får du hjälp med CV, personligt brev och LinkedIn-profil.

Du behöver också ha en bra bild av vilken lön du ska begära, annars finns risken att du får en alldeles för låg ingångslön. Ofta finns möjligheten att förhandla, även om det inte låter så på intervjun. Förbered dig för intervjun och löneförhandlingen och ring Rådgivningen för att få aktuell lönestatistik för jobbet du söker.