Starta en lokalförening i kommun/region

Det är genom lokalföreningen som ni inom region och kommun kan utöva inflytande hos er arbetsgivare. Det är lokalföreningen som får utse fackliga företrädare som kan förhandla, samverka och driva medlemmarnas frågor. 

Lokalföreningen sköter den lokala löneöversynsprocessen. Det är också lokalföreningen som utser samverkansombud/mbl-förhandlare som är de som kan påverka arbetsgivarens förslag till beslut om verksamheten. Föreningen utser och anmäler även in skyddsombud som i sin tur bevakar att arbetsgivaren tar sitt arbetsmiljöansvar. Nu kan ni alltså börja påverka på era arbetsplatser med stöd av lagen och avtal.

Checklista

  • Hitta medlemmarna
  • Bjud in till ett medlemsmöte och föreslå att en förening bildas
  • Bilda en arbetsgrupp/interimsstyrelse för att planera årsmöte
  • Bjud in till årsmöte
  • Årsmötet får förslag på styrelse
  • Årsmötet får ge förslag på verksamhetsplan
  • Styrelse väljs och stadgar antas – föreningen är bildad!
  • Skicka in årsmötesprotokoll till förbundskansliet
  • Skicka in årsmötesprotokoll till personalavdelningen
  • Håll en lagom ambitionsnivå och ha roligt!

Att bilda lokal SSR–förening i kommun eller region

Föreningsutvecklaren i ditt distrikt har ansvar för att bygga och stötta lokalföreningar i kommun och region - kontakta er föreningsutvecklare så hjälper hen er att dra igång lokalföreningen.

Vilka är redan medlemmar?

Inledningsvis gör ni en kartläggning av hur många kollegor som är medlemmar i Akademikerförbundet SSR hos er arbetsgivare. Ta gärna hjälp från förbundskansliet med kartläggningen.

Det bör finnas minst fem medlemmar för att man ska bilda en förening, i annat fall kan det vara aktuellt att utse ett eller flera arbetsplatsombud.

Börja med att träffas över en lunch och prata om att ni är några som önskar att det ska bildas en SSR–förening. Akademikerförbundet SSR bjuder förstås på maten.

Ta hjälp av er föreningsutvecklare

De av er som kan tänka er att hålla i planeringen av ett årsmöte kan erbjuda er att bilda en arbetsgrupp eller interimsstyrelse. Prata gärna med föreningsutvecklaren som hjälper er att starta föreningen. 

Det kan också vara bra att kontakta personalchefen och berätta att ni är på gång att bilda lokal SSR–förening. De flesta personalchefer ser positivt på det, och ofta är även de SSR-medlemmar.

Bjud in så många som möjligt

Inbjudan till årsmöte kan exempelvis skickas ut via e-post eller affischeras på arbetsplatsen. Prata gärna med så många ni kan och sprid att ni är på gång att starta lokalförening.

Det är medlemmarna som ska välja styrelse och ju fler som kommer desto större stöd har ni.

Förbundet kan hjälpa till med att skicka ut inbjudan direkt till medlemmarna. Gör ett underlag med tid och plats och en trevlig lockande text och skicka in till medlem@akademssr.se i god tid innan årsmötet ska hållas. 

Föreningen bildas vid ett årsmöte 

Vid mötet ska medlemmarna välja styrelse och anta stadgarna för föreningen.

I förbundsstadgarna står allt som ska tas upp på ett årsmöte. Där finns även en så kallad Normalstadga, som är en mall för de stadgar ni själva antar. Här hittar ni även en mallinbjudan med dagordning vid årsmöte. Där ser ni att ni själva ska bestämma när på året årsmöte ska hållas i er lokalförening. Ni bestämmer även hur långt innan inbjudan till årsmöte ska sändas och hur många ledamöter er styrelse ska bestå av. 

Det finns inget givet antal ledamöter för en styrelse utan det bästa är förstås att forma den efter principen Gör det enkelt. Fyra till åtta är att rekommendera, beroende på lokalföreningens storlek – om det ska vara praktiskt. Skriv gärna in minsta antal ledamöter som styrelsen ska.

Om det finns personer som är intresserade av att ha ett fackligt uppdrag, till exempel de som varit arbetsgrupp, så föreslå dessa för de inbjudna medlemmarna i kallelsen. Fråga sedan på årsmötet om det finns ytterligare intresserade. På så sätt har alla fått möjlighet att kandidera om de vill. Har ni fler intresserade kan de även ha fackligt uppdrag utanför styrelsen – se nedan.

Gör en lagom plan för året

Bestäm ambitionsnivå för föreningen i en verksamhets- eller handlingsplan. Arbetsgruppen kan förbereda ett förslag på vad ni i föreningen ska ägna er åt och presentera det för medlemmarna på årsmötet. Låt gärna medlemmarna föreslå ytterligare viktiga områden.

Det är bättre att ha en lagom plan som ni orkar med att genomföra än att lägga ribban så högt att alla tröttnar efter ett halvår och hoppar av (läs mer i skriften Fackligt ledarskap).

Exempel på ambitionsnivå kan vara att:

  • Ha SSR:are som samverkansombud på de förvaltningar där vi har många medlemmar
  • Ha en lönedelegation
  • Ha fyra medlemsluncher under året

Årsmötet, det vill säga alla medlemmarna, väljer styrelse som alltså är fackliga företrädare. Det årsmötet väljer är funktionerna:

  • ordförande
  • kassör
  • ledamöter
  • valberedning

Första mötet efter årsmötet

Vid ett så kallat konstituerande styrelsemöte (första mötet efter årsmötet) väljs övriga funktioner (till exempel vice ordförande, sekreterare, lönedelegation). Då fördelas även de fackliga uppdragen som mbl-förhandlare/samverkansombud, löneförhandlare, skyddsombud och så vidare.

Ni behöver ingen särskild mall utan skriver helt enkelt in vilka som valts till vilka funktioner och eventuella andra uppdrag, och skriver under i ett vanligt styrelseprotokoll. På samma sätt anmäler ni in förtroendevalda som fått uppdrag som till exempel samverkansombud under året.

De antagna stadgarna och årsmötesprotokoll med en förteckning över valda styrelseledamöter och övriga med fackliga uppdrag utanför styrelsen (till exempel samverkansombud) ska skickas till Akademikerförbundet SSR:s kansli medlem@akademssr.se Använd gärna formuläret Anmälan förtroendevalda lokalföreningens styrelse.

När du anmält till kansliet ökar ditt stöd

Då registreras uppdragen och ledamöterna får rätten att företräda Akademikerförbundet SSR lokalt. Ni får då också full åtkomst till allt stöd på Förtroendevaldasidorna. Alla förtroendevalda får dessutom nyhetsbrev.

Utsedda fackliga förtroendemän ska också anmälas till arbetsgivaren - vanligtvis HR/personalkontoret - för att få företräda förbundet lokalt.

Ni har nu rättigheter och skyldigheter gentemot lagen om facklig företrädare och kollektivavtalet. Det innebär bland annat rätt till ledighet för fackligt uppdrag och facklig utbildning.

Genom att styrelsen är anmäld till arbetsgivaren får styrelsen en formell partsställning gentemot arbetsgivaren. Det betyder att arbetsgivaren måste kalla lokalföreningens företrädare till förhandling och samverkan innan beslut fattas om förändringar i verksamheten. Det sköts vanligen genom samverkan.

Nu lever föreningen! Fortsätt orka tillsammans genom att fråga mycket och nätverka med andra föreningar i regionen. Föreningsutvecklaren bjuder varje termin in till regionala nätverksträffar där ni får handledning och möjlighet till erfarenhetsutbyte med lokalföreningsföreträdare i era grannkommuner och regionen.

Ni har kompetensen, rättigheterna och stöd från förbundskansliet i form av föreningsutvecklare, ombudsmän, assistenter, organisationssekreterare och Rådgivningen.

Kontaktperson istället för SSR-förening

Om förutsättningar saknas för att bilda en lokalförening, till exempel på grund av för litet medlemsantal, kan i stället en eller flera kontaktpersoner/postmottagare utses. Kontaktpersonens uppgift är att svara för kontakten mellan förbundet och medlemmarna, till exempel inför löneförhandlingar och vid organisationsförändringar på arbetsplatsen. Kontaktpersonerna ska också sprida information från förbundet och hjälpa till att rekrytera nya medlemmar. Kontaktperson/Postmottagare har dock inte rätten att samverka/förhandla som lokal part med arbetsgivaren. Ökar antalet medlemmar finns underlag för att bilda lokalförening!

Kom ihåg att ni inte är ensamma

Er föreningsutvecklare hjälper er gärna processen starta föreningen. Ni kan också kontakta organisationssekreterare Mona Anderson, mona.anderson@akademssr.se, 08-617 44 80 eller vända er till Rådgivningen, 08-617 44 00.