Prao på facket

Jag heter Shyloh och jag är 14 år men ska fylla 15 år under sommarlovet. Jag går i åttonde klass  på Raoul Wallenbergskolan Bagartorp. Just nu praoar jag på ett fackförbund som heter Akademikerförbundet SSR. Jag praoar på deras kontor i Stadshagen, Stockholm. Nu ska jag berätta när jag intervjuade en ombudsman. 

Oväntat kul med kontor

Nu har det gått tre dagar sen jag började min prao och hittills har  jag tyckt att det har varit skitkul här. Personligen trodde jag aldrig att ett kontor skulle vara så roligt som jag hade tänkt mig. Anledningen till att jag skriver den här texten är för att de flesta inte tycker att kontor är skitkul som prao, men om man testar sig fram så får man se vad ett kontorsjobb har för potentialer.

Vad facket gör

Vad jag har lärt mig hittills vad ett fackförbund gör är att de stöttar och representerar dig som arbetstagare/arbetskamrat gentemot arbetsgivaren. Facket arbetar för de personer som de representerar genom att ge rådgivning om lön, försäkringar, semesterdagar, pension, diskriminering, kollektivavtal och mycket mer. Det finns 57  fackförbund i Sverige. Fackförbund startades i Sverige år 1886 och sedan dess har det skapats nya.

Vad en ombudsman gör

 Enligt min forskning har jag uppfattat att en ombudsman som jobbar för facket kallas för  en “facklig ombudsman”. 

Det här är vad Maja gör:

  • Hon tar emot medlemmarnas samtal.
  • Hon förhandlar med arbetsgivare.
  • Hon ger råd angående lön, försäkringar, semester och pension osv.
  • Hon reser till medlemmarnas arbetsplatser och träffar dem.
  • Hon stöttar medlemmarna.

Bästa momentet under praktiken

Det bästa jag fick göra hittills var att intervjua en facklig ombudsman. Det var dag två jag fick lära känna en ombudsman och se hur den jobbar. Ombudsmannen som jag fick lära känna heter Maja Todorovic. Samma dag som jag fick intervjua henne fick jag också lyssna och titta när hon hjälpte folk som behövde stöd i deras yrken. Det var så intressant att se hur det var bakom kulisserna. 

Bakgrund om ombudsmannen Maja

Under intervjun gav jag henne frågor angående hennes jobb och vad hon gör. Hon berättade för mig vad hon gjorde innan hon blev en facklig ombudsman för Akademikerförbundet SSR. Hon sa att hon var förtroendevald och skyddsombud på hennes tidigare jobb. Men senare fick hon ett erbjudande från en person från Akademikerförbundet SSR vilket gav henne en glädje hon aldrig skulle glömma. Hon beskrev nämligen att: “Jag har aldrig haft så bra chefer, kollegor och bra arbetsuppgifter än det här yrket.” 

Möjlighet att hjälpa andra

Jag frågade henne vad som fick henne att bli motiverad av det här yrket. Då berättade Maja att hon tyckte att det var en perfekt möjlighet att kunna hjälpa personer som behöver stöd och hjälp när de behöver det.

För- och nackdelar

När jag gav henne en fråga om vilka fördelar och nackdelar som fanns med hennes yrke, då verkade Maja tycka att det fanns bra chefer och varierande arbetsuppgifter. Men det som var nackdelen var att det alltid finns mer att göra och det resulterade i tidsbrist. 

Senare frågade jag henne om råd till någon som skulle vilja vara en facklig ombudsman. Vad finns det för krav som de behövde uppnå? Hon berättade för mig att man behövde helt enkelt engagera sig fackligt och visa mycket engagemang till det fackliga arbetet. 

Majas planer och idéer

När jag gav henne frågor om vad hon hade för planer och idéer för framtiden, sa hon att hon inte var så karriärsdriven. Hon ville helt enkelt bli bra på sitt jobb och att hon siktade på att bli en specialist i det yrke hon håller på med. Hon berättade också att meningen med yrket var att stötta medlemmar i nöd. 

Vad jag tycker om yrket som ombudsman

Det som verkar vara bra med att jobba som ombudsman är att jobbet  har så mycket potential och förmåner. Jag ser det som ett speciellt yrke och att hon lyckligtvis är nöjd med sitt jobb. Annars tycker jag  från en annan synvinkel att det kan vara mycket ansvar som sitter på en person, det kan bli stressigt och man vet aldrig om man kan orka ta emot allt det. Men om jag ska betygsätta yrket från 1-10 skulle jag ge den 8.8 poäng av 10. 

 

Artikel av Shyloh Cliffman