Så funkar podcasts

En ung man i solglasögon och jeansskjorta står lutad mot en tegelvägg och scrollar på sin mobil. Han har hörlurar i öronen och lyssnar på en podcast.

Vi pratar mycket om våra podcasts. Men vad är egentligen en podcast? Och hur gör du för att lyssna på en?

En podcast – även kallad podradio eller podd – är ett smart och enkelt sätt att prenumerera och lyssna på ljud via nätet. Det är ungefär som radio, men du väljer själv när, var och hur du lyssnar. Och du har möjligheten att få automatiska uppdateringar så fort det kommer nya program.

Podcastprogram skiljer sig från vanliga radioprogram på det sättet att de inte tillhör en viss ”kanal”. Vem som helst kan spela in en podcast och göra den tillgänglig för andra. Så det betyder att vi idag kan lyssna på miljontals program om alla sorters ämnen från hela världen!

Hur funkar det?

Du kan använda din smartphone, läsplatta, dator eller mp3-spelare för att lyssna på poddar. Antingen laddar du ner podden till din enhet eller så kan du streama den, så länge du har en stadig internetuppkoppling. För att kunna hitta, ladda ner och streama poddar behöver du ett podcastprogram eller en app.

Var hittar jag poddar?

Du hittar de allra flesta poddar hos så kallade podcastklienter – ett slags bibliotek för podradio. För webbläsare kan du använda dig av exempelvis iTunes, Soundcloud och Acast. Soundcloud och Acast finns också som appar till din mobil, och vissa mobiler har egna podcastappar, som exempelvis Podcaster-appen för iPhones. De laddar du ner via Apples App store eller i Google Play.

Väl inne i programmet/appen kan du exempelvis söka på ämnen, pod

dens namn eller leta bland olika kategorier eller populära poddar. När du hittat ett program du är intresserad av kan du antingen ladda ner det till din mobil, läsplatta eller dator, eller streama det. Du kan också prenumerera på program du vill följa. Då dyker nya program upp automatisk i din podcastlista och du kan också välja att de laddas ner automatiskt så snart de kommer ut.

Varför poddar?

Poddar följer med dig var helst du vill. Du kan lyssna på väg till jobbet, i hängmattan på semester, på gymmet eller när du diskar. De är ett perfekt sätt att lära sig något nytt, bli underhållen eller bara distraherad.

Våra poddar

Vi på Akademikerförbundet SSR producerar två poddar: Samhällsvetarpodden och Socialtjänstpodden. Du hittar oss i iTunes, Acast och Soundcloud. Samhällsvetarpodden kommer ut varannan vecka under hösten och Socialtjänstpodden kommer ut varje vecka. Men det finns ett stort bibliotek med poddar som du kan lyssna igenom redan nu. 

Lyckligt lyssnande!