Facken inom Industrin säger nej till första avtalsbud

Just nu pågår avtalsförhandlingar inom industrin, dessa förhandlingar är viktiga för hela arbetsmarknaden och de kollektivavtal övriga branscher tecknar. Akademikerförbundet SSR följer noga de pågående förhandlingarna. Idag (fredag 24 mars) tackade de fackliga parterna inom Facken inom Industrin nej till de Opartiska Ordförandenas första förslag/hemställan.

Arbetsgivarsidan tackade, med vissa förbehåll,  ja till förslaget. Förhandlingarna fortsätter nästa vecka där en andra och sannolikt slutlig hemställan kommer lämnas till parterna. Avtalen löper ut den 31 mars och om parterna inte når en överenskommelse tills dess kan det leda till avtalslöst tillstånd och konfliktåtgärder och form av varsel om strejk.

Lönebildning och ”märket” 
I Sverige har vi en modell där vi som fackförbund tillsammans med arbetsgivarorganisationerna tillsammans avgör löneökningen på delar av arbetsmarknaden. I andra länder är det vanligare att staten avgör lönenivåer. I dessa länder är lönebildningen mer beroende av politiska svängningar och kortsiktiga prioriteringar. Det innebär att vi parter tillsammans måste hitta en bra metod för att avgöra vilken löneökningstakt som ekonomin klarar. korthet kan man säga att för höga löneökningar leder till högre arbetslöshet, medan för låga löneökningar minskar lönerna och arbetstagarnas köpkraft. I Sverige har vi valt en modell där industrisektorns fack och arbetsgivare får komma fram till den siffra som ska gälla för många andra stora sektorer, därför att denna exportberoendebransch påverkas mest av omvärlden och därför kommer att känna av effekterna tydligast. Detta kallas “Märket”.

Läs mer här:

NEJ TILL AVTALSFÖRSLAG | (fackeninomindustrin.se)

Ja till OpOs hemställan – men med reservationer