Oro för förändrad sekretess

Monica Heike

Regeringen tog idag emot utredningen “Förbättrade möjligheter att utbyta information med brottsbekämpande myndigheter”. Utredningen föreslår sänkta sekretesströsklar för myndigheter, socialtjänsten, hälso- och sjukvården och skolan. Akademikerförbundet SSR ser vissa problem med förslagen.

  • Staten får inte glömma bort att sekretessen fyller en viktig funktion när det handlar om att värna människors integritet och att säkerställa att människor vågar vända sig till samhället för att söka stöd, hjälp och vård. Samtidigt måste samhällets alla delar ha rätt verktyg att bekämpa kriminalitet, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.  

  • Att Socialtjänsten ska dela mer information med polisen riskerar att påverka förtroendet för och tilliten till Socialtjänsten negativt. Det kan försvåra det förebyggande arbetet och påverka möjligheten att nå människor tidigt. Vem kommer frivilligt vilja dela information med Socialtjänsten om man vet att Polisen får ta del av informationen, undrar Monica Engström socialrättsjurist Akademikerförbundet SSR 

Akademikerförbundet SSR kommer att gå igenom utredningens förslag noggrant för att bilda sig en uppfattning om vilka konsekvenser förslagen kan få för våra professioner och för de människor som lagförslagen berör och svara på utredningen när den remitteras.