Stöd till IF-Metalls strejk på Tesla

Strejk

Kollektivavtal innebär trygghet och stabilitet på arbetsmarknaden. Akademikerförbundet SSR ger sitt stöd till IF-Metall som nu har en pågående strejk på Teslas verkstäder (TM Sweden AB) efter att bolaget vägrat teckna kollektivavtal.

– Genom att inte ge de anställda den trygghet och de villkor som ett kollektivavtal säkerställer så utmanar den svenska modellen. Tesla försöker konkurrera med sämre villkor vilket äventyrar villkoren för fler än bara Teslas anställda på sikt. IF-Metall tar nu en viktig strid för hela den svenska arbetsmarknaden och har därför vårt stöd, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR. 

Nio av tio arbetstagare omfattas av kollektivavtal i Sverige. Den svenska modellen innebär att arbetsmarknadens parter tar ansvar för villkoren på arbetsplatsen. Det är världens mest framgångsrika sätt att organisera arbetsmarknaden med låg inblandning av politiken och få konfliktdagar. Den modellen är värd att ta strid för. 

 - Kollektivavtal är ett golv som säkerställer en bra lön, pension och arbetsvillkor för de anställda, utan kollektivavtal kan en arbetsgivare ensidigt välja att försämra villkoren utan att de anställda har något att sätta emot, säger Markus Furuberg förhandlingschef Akademikerförbundet SSR. 

Fakta: Fördelar med kollektivavtal 

  • Tydliga villkor. Både arbetstagare och arbetsgivaren vet vilka villkor som gäller. En arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal kan alltid förbättra villkoren ännu mer än det som står i avtalet – men inte försämra. 

  • Tjänstepension. Arbetsgivaren sätter varje år in pengar hos ett försäkrings­bolag som förvaltar arbetstagarens tjänstepensions­pengar. 

  • Regelbunden löneprocess.  Lönen ska ses över varje år, enligt kollektiv­avtalet. Arbetstagare har också rätt till ett lönesamtal. 

  • Försäkringar. Om arbetstagare till exempel blir sjuk en längre tid eller skadar sig i arbetet utges ekonomisk ersättning, tack vare försäkringar som ingår i kollektivavtalet. 

  • Rätt att påverka på arbetsplatsen. Kollektivavtalet ger de anställda möjlighet att vara med och fatta beslut som rör arbetsplatsen och sin arbetsmiljö.