Ohållbar personalomsättning i kommunerna

Markus Furuberg, förhandlingschef

Personalomsättningen bland kommunernas akademiker är ohållbart hög. 25 procents personalomsättning över tid gör att kommunerna inte kan ge bästa möjliga service till kommuninvånarna. Akademikerförbundet SSR har sammanställt en rapport om kommunernas personalomsättning med siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) med krav på åtgärder.

– Vi ser en osunt hög personalomsättning i landets kommuner vilket beror på brister i arbetsmiljö i kombination med dålig löneutveckling och kompetensutveckling. Det måste bli mer attraktivt att vara akademiker i kommunerna, säger Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR.

Akademikerförbundet SSR har tittat på personalomsättningen bland akademiker med yrken som kräver fördjupad högskolekompetens och ser att personalomsättningen som lägst på minst 22,4 procent varje år mellan åren 2014 och 2022. Vi konstaterar att det är extremt högt vi jämförelser med andra sektorer. Inom statlig sektor var personalomsättningen ca. 12 procent.

– Erfarenhet måste löna sig. Vi har sett över tid att personalomsättningen är ett enormt problem, inte minst i socialtjänsten där personalomsättningen är närmare 30 procent. Det tar tid att komma in i jobbet och vi måste få en situation där fler trivs och vill stanna kvar och utvecklas tillsammans med verksamheten, säger Markus Furuberg, förhandlingschef Akademikerförbundet SSR.

Det är även stora skillnader över landet. I kommunerna Markaryd, Högsby, Håbo, Bjurholm och Surahammar var personalomsättningen bland akademiker över 50 procent. Då är det omöjligt att bygga en långsiktigt hållbar verksamhet.

Akademikerförbundet SSR vill se lokala överenskommelser mellan fack och arbetsgivare i varje kommun för att komma överens om åtgärder för att förbättra rekryteringsläget och minska personalomsättningen genom att göra arbetsplatserna mer attraktiva.

Det behövs även kraftfulla satsningar för att säkra kompetensen i årets avtalsrörelse med Sveriges kommuner och regioner.

Ta del av rapporten här: