Sluta attackera facken och yttrandefriheten SD!

När företrädare för politiska partier, i detta fallet Sverigedemokraterna, har åsikter om vad fackförbund ska tycka och inte tycka, har vi ett tydligt exempel på ett försök till att inskränka såväl yttrande- som föreningsfriheten i vårt land. Hörbys kommunalråd Cecilia Bladh in Zito som företräder Sverigedemokraterna vill uppenbarligen göra det.

I ett inlägg på kommunfullmäktige i Hörby  (Källa: Sveriges Radio) 24 februari 2020 sa hon följande:

”Vad vi däremot, å det starkaste, vänder oss emot är att de (facken, reds anm.) är politiserade. Vi anser att facken måste vara opolitiska och arbeta för medlemmarnas bästa, utan politisk agenda. Vi har ingen som helst vilja att tysta eller förbjuda – tvärtom. Istället ser vi gärna att facken står upp för ALLA sina medlemmar och inte bara de som facken själva anser har rätt partifärg.”

Vi vill gärna förtydliga att Akademikerförbundet SSR är partipolitiskt obundet, men tar tveklöst ställning i politiska frågor som rör våra medlemmar i deras anställningar och professioner. Vi har ingen koppling till något politiskt parti och har aldrig haft det. Vi förutsätter att Sverigedemokraterna och Cecilia Bladh in Zito omedelbart slutar attackera facket och avslutar sina försök att begränsa förenings- och yttrandefriheten för våra medlemmar.

 

Föreningsfrihet är medborgares rätt att bilda och tillhöra organisationer utan statsmaktens eller andra aktörers ingrepp samt rätten att stå utanför organisationer.

Yttrandefrihet omfattar en frihet att yttra och föra fram åsikter utan censur, begränsning eller någon typ av bestraffning.