Vad betyder avtalsrörelsen för dig som är chef?

Nu börjar diskussionen om löner och villkor för anställda i kommun och region. Akademikerförbundet SSR tar sikte på ett nytt avtal under våren som skapar bra villkor och förutsättningar för välfärdens medarbetare och dig som chef.

I april väntas ett nytt avtal för kommun och region vara klart, och nu börjar förberedelserna för ett nytt avtal 2024 bli klara. Inför kommande förhandlingar samlades förbundet och förtroendevalda i slutet av november i ett avtalsråd för att utstaka en gemensam avtalsinriktning inför kommande förhandlingar, och fredagen den 15 december lämnar vi över våra krav till arbetsgivaren.

Konkurrenskraftiga löner och bra villkor

Chefens organisatoriska förutsättningar att vara chef med krav, resurser och antalet medarbetare att ansvara för är viktig.

Akademikerförbundet SSR:s gemensamma syn är att det finns utmaningar inom sektorn. Det behövs konkurrenskraftiga löner med tydlig inriktning där processen till ny lön behöver stärkas, det behövs attraktiva villkor och det behövs rustas för kompetens och utveckling.

Kompetensbristen inom sektorn är stor. För att klara utmaningarna fordras insatser som stärker sektorns attraktivitet för att behålla, utveckla och rekrytera medarbetare med rätt kompetens.

Likaså har chefens förutsättningar stor inverkan på verksamhetens bästa. Med fokus på chefens förutsättningar behöver de organisatoriska och arbetsmiljömässiga förutsättningarna med krav och resurser uppvägas bättre.

Löneavtal, arbetstid och individuella överenskommelser

Chefer har en viktig roll för tillämpningen av löneavtalet. Vi vill skapa bra förutsättningar för dig som lönesättande chef men också för dig som medarbetare att få din lön satt på goda grunder. Som lönesättande chef ska du ha större möjligheter att påverka och medverka i löneprocesserna.

Chefer har oftast inlöst övertid och förtroendearbetstid som grund. Vi ser att utgångspunkterna många gånger är otydliga och behöver bli tydligare i avtalet.

Vi vill öppna upp avtalet mer för individuella överenskommelser. Exempelvis vill vi att du som chef och medarbetare ka kunna avtala om fler semesterdagar eller andra förmåner utan att avtalet hindrar det.

Avtal klart i april

Förbundet kommer överlämna avtalsyrkanden i mitten på december för att senare i januari starta upp förhandlingarna som pågår under våren tills vi har ett avtal klart i början på april.

Nu tar vi sikte mot ett nytt avtal. Vi behöver möta behov och skapa bra villkor och förutsättningar för välfärdens medarbetare och chefer.