Vi kräver löneökningar och arbetstidsförkortning

Löneökningar enligt märket, satsningar på kvinnodominerade yrkesgrupper och fler semesterdagar eller arbetstidsförkortning. Det är Akademikerförbundet SSR och Visions viktigaste frågor i den kommande avtalsrörelsen som påverkar närmare 200 000 medlemmar i välfärden. I dag överlämnade fackförbunden sina avtalskrav till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona.

Akademikerförbundet SSR och Vision kräver åtgärder som stärker sektorns attraktivitet att behålla, utveckla och rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Det handlar om att tydliggöra karriärvägar och kompetenssatsningar så att det lönar sig att stanna kvar och utvecklas tillsammans med verksamheten.

- Erfarenhet måste löna sig. Vi ser en osunt hög personalomsättning i landets kommuner vilket beror på brister i arbetsmiljö i kombination med dålig löneutveckling och kompetensutveckling. Det måste bli mer attraktivt att vara akademiker i kommunerna, säger Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR.

Akademikerförbundet SSR och Vision yrkar på ett ettårigt löneavtal med löneökningstakt i nivå med märket på arbetsmarknaden. Fackförbunden kräver särskilda lönesatsningar på medarbetare inom kvinnodominerade yrkesgrupper som drabbas särskilt hårt av inflationen.

- Vi behöver säkra löneökningarna för våra medlemmar i välfärden. Jobben inom kvinnodominerade yrkesgrupper är alltför lågt värderade och måste komma i kapp övriga arbetsmarknaden. Det handlar om att värdesätta våra medlemmars viktiga arbete och om att tillräckligt många ska vilja söka sig till och stanna i dessa yrken, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Fackförbunden vill också öka medlemmarnas inflytande över arbetet och minska den totala arbetstiden genom exempelvis arbetstidskonton eller längre semester, för att skapa en större balans mellan arbete och fritid.

De viktigaste kraven i yrkandet:

  • En avtalsperiod om ett år. Centralt angiven löneökningstakt i nivå med det så kallade märket
  • Arbetstidsförkortning - genom individuella arbetstidskonton, förkortad veckoarbetstid eller fler semesterdagar
  • Satsningar på kvinnodominerade yrkesgrupper med generellt låg lönenivå
  • Satsningar på medarbetarnas kompetensutveckling, kompetenstrappor och fler karriärvägar in i sektorn
  • Större inflytande kring klimatfrågor och införande av artificiell intelligens (AI)
  • Bättre förutsättningar för chefer, organisatoriskt och arbetsmiljömässigt
     

Fakta: Avtalsrörelsen berör närmare 200 000 anställda i kommuner, regioner och kommun/regionägda bolag. Det nuvarande avtalet löper ut den 31 mars.