Var med och stoppa angiverilagen

Förbundsordförande Heike Erkers och texten stoppa angiverilagen

I slutet av november kommer utredningens förslag om en ny angiverilag efter beställning från regeringen. Om en sådan införs kommer den allvarligt hota våra professioner och tilliten till vårt välfärdssamhälle. Förbundet jobbar centralt för att stoppa angiverilagen, genom att påverka politiker, allmänheten och viktiga beslutsfattare. Det finns många kritiker till förslaget – men vi måste fortsätta markera emot förslaget för att stoppa det!

Så kan du som är förtroendevald påverka!

Framför allt är det viktigt att vi synliggör att kritiken mot en angiverilag är stor runt om i hela landet – där kommer du som fackligt förtroendevald in i bilden. Vi har kartlagt vad just din region eller kommun har sagt om angiverilagen. Många är emot men ofta har de inte sagt något alls än. Ett tryck på olika partiers kommun- och regionpolitiker kan påverka ända upp i riksdag och regering. Era politiker är också era arbetsgivare och borde visa att de tar ställning också som sådana. Det kan ni lyckas med genom brev, möten, seminarier och debattartiklar.

Här nedan har vi samlat material som ni kan använda er av i det lokala påverkansarbetet. Allt som går att göra före 29 november då utredningens förslag kommer, spelar roll!

Ni kan alltid ta stöd av förbundskansliet om ni behöver något mer!

Brev till politiker 

Ett sätt att påverka politiker i regering och riksdag är att påverka deras region- och lokalpolitiker. Vi har gjort ett förslag till brev ni kan skicka till den politiska ledningen i en region eller kommun och be om ett möte. Det kan dessutom leda till att ni bjuder in till ett offentligt seminarium. Det är bara att i mörkade rutor skriva in den egna kommunen/regionen samt i stycke tre ta bort, eller ha kvar, ett (inte) beroende på hur era politiker har tagit ställning. Namn på ordförande i kommunstyrelsen /regionstyrelsens samt den politiska ledningen i er kommun /region hittar ni på deras hemsida. Skicka in och ligg på om ett möte under hösten.

Mallbrev angiverilag

Hur ska jag veta vad våra politiker tycker?

Vi har kartlagt hur alla regioner har tagit ställning i frågan. 

Där ser du också vilka partier som styr i din region och vilken partifärg regionstyrelsens ordförande har (röd markering). Vi har även gjort en sammanställning med länkar vad de har sagt i media. Där finns också en lista på de 33 kommuner som hittills varit kritiska samt de 5 som hittills sagt att de avvaktar med att ta ställning.

Hitta din kommun eller region i den listan.

Politikeruppvaktning/-möte

Mallbrevet är ju början till att få till en politikeruppvaktning/-möte. När ni fått till det mötet har ni alla goda argument ni behöver på vår samlingssida för angiverilagen. Behöver ni mer? Hör av er till Ursula Berge ursula.berge@akademssr.se eller Monica Engström monica.engstrom@akademssr.se på förbundet.

Samlingssida angiverilagen

Lokal /regional debattartikel

Beroende på vad era politiker har tagit för ställning till angiverilagen går det att skriva en debattartikel till er lokala tidning. Den passar ju bra att skicka in efter att ni haft ett möte med politikerna. Ville de inte träffa er är det ju värt att säga, (”Arbetsgivarna ville inte träffa oss anställda i den fråga som hotar våra professioner mest”), och om de ville träffa er och dessutom är emot angiverilagen kan man ju skriva utifrån det. Vågar de inte ta ställning kan just en debattartikel vara det som gör att de gör det. Behöver du hjälp att hitta vart du ska skicka den kan vår presschef hjälpa till. Mejla då victor.harju@akademssr.se

Mall debattartikel

Vad tycker andra?

LO, TCO och Saco är alla emot, liksom alla fackförbund inom välfärden och massor med civilsamhällesorganisationer som Svenska Kyrkan, Amnesty, Bris, Läkare i världen, Rädda Barnen med flera.

En organisation som heter FARR (Flyktinggruppernas riksråd) har gjort en förtjänstfull lista också på fackförbund, yrkesorganisationer, arbetsgivare och civilsamhällesorganisationer som har kritik mot en angiverilag. I den listan kan du hitta ”åsiktsvänner” om ni gör något lokalt eller regionalt.

Lista angiverilagen hos FARR

Bjuda in till en digital föreläsning

Det kommer att erbjudas en digital föreläsning om angiverilagen. Den kan man lyssna på när som helst som passar er. Gör en mobiliserande medlemskväll där den digitala föreläsningen är en del. Kanske före en lokal debatt och manifestation för att slipa argumenten?

Digitala föreläsningar

Anordna en lokal debatt om angiverilagen

Ta tillfället i akt och prata med era politiker om hur de, som arbetsgivare, ställer sig till förslaget om en anmälningsplikt - angiverilag. Bjud in till en lokal debatt om angiverilagen med er politiska ledning i kommunen eller regionen. Förbundet stöttar upp med fakta, underlag och moderator om ni vill. Såklart finns det massor med material och profilprodukter att beställa också. Kontakta Ursula Berge ursula.berge@akademssr.se eller Monica Engström monica.engstrom@akademssr.se om ni vill ha argument, fakta eller moderator.

Öppet seminarium

Ni kan också anordna ett seminarium om angiverilagen med en av förbundets experter. Det finns ett speciellt seminarium förberett om just angiverilagen. Kolla här och bjud in. Det handlar om hur angiverilagen hotar våra professioner och demokratin. Hur påverkar en angiverilag dig i ditt jobb och demokratin och vad kan du själv och förbundet göra åt det?

Anordna en manifestation 23 oktober

Förbundet planerar en stor manifestation på Sergels torg i Stockholm onsdagen den 23 oktober 17:00. Då kommer även övriga fackförbund i välfärden att vara med. Det skulle vara fantastiskt om sådana manifestationer skulle kunna hållas på flera olika ställen runt om i landet. Har du aldrig anordnat en manifestation förut hittar du en ”How-to-guide” lite längre ned på sidan. Det är inte så svårt som man kan tro, men du behöver ordna med polistillstånd. Det finns också ett färdigt tal du kan använda.

ni kan använda er av. Glöm inte att bjuda in fackliga vänner som tycker som vi samt så klart oppositionspolitiker och civilsamhället som också är emot. Den dagen har många regioner och kommuner nätverksträffar så ni kanske ändå är samlade. Går inte den dagen. Ta en annan före 29 november.

Guide: Så anordnar ni en manifestation

Malltal stoppa angiverilagen

Profilshopen

I vår profilshop kan ju ni som fackligt förtroendevalda beställa profilprodukter. För angiverilagen finns både knappar och affischer att beställa. 

Till Profilshopen

Integritetsombud

Eftersom angiverilagen och många andra förslag som nu genomförs allvarligt hotar våra medlemmars integritet i deras professionella yrkesutövning har vi startat en spetsutbildning för förtroendevalda att bli er lokala expert på bland annat angiverilagen. Vi har redan startat två omgångar med experter. Hör av dig till jenny.grenander@akademssr.se så guidar hon vidare.