Är vi akademiker redo för AI?

Simon Vinge talar vid konferens i Reykjavik

”Är vi akademiker redo för AI?” Den frågan ställde sig nordens akademikerförbund nyligen under en konferens i Reykjavik.

– Tyvärr verkar Sverige knappt redo för algoritmer – än mindre redo för artificiell intelligens, AI, säger Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR och redaktör för förbundets bok ”AI och makten över besluten” och den fackliga handboken ”När din kollega blir en algoritm”.

De fackliga organisationerna i Norden har alla erfarit att många av de mest grundläggande principerna i vår demokratiska rättsstat har åsidosatts med algoritmerna: insyn, transparens, begriplighet och rätten att överklaga.

Det är egentligen rätt lätt att lösa med central reglering som förtydligar de principerna, en algoritmombudsman dit varje medborgare och medarbetare kan vända sig och att offentliga aktörer använder mer öppen källkod och egna lösningar istället för att köpa in från utländska företag.

Lika viktigt är att algoritmerna som blir våra kollegor faktiskt förhandlas. De innebär förändringar i arbetsmiljö och arbetssätt och är därför självklara fackliga frågor. Har det införts en algoritm på din arbetsplats som ni vill förhandla, eller har ni funderingar på att teckna kollektivavtal om digitala frågor? Hör av dig till simon.vinge@akademssr.se

Den fackliga handboken om AI och digitalisering "Har din kollega blivit en algoritm" hittar du här.

Boken "AI och makten över besluten" kan du köpa här.

Läs mer om konferensen i Reykjavik här.