A-kassa

Vad händer om du blir arbetslös? A-kassan är ditt viktigaste skyddsnät och erbjuder trygghet om du förlorar ditt jobb.

A-kassan är en omställningsförsäkring som ger dig ersättning vid arbetslöshet. En stark a-kassa bidrar till att skapa en trygghet i arbetslivet och förhindrar lönedumpning. 

Du väljer själv om du vill vara med i a-kassan, men ett medlemskap i Akademikernas a-kassa AEA är en prisvärd försäkring som bara kostar 110 kronor i månaden.

Det är riksdagen som bestämmer om villkor och ersättningsnivåer. Som mest kan du få 80 procent av det så kallade "a-kassetaket" som är 25 025 kronor. Det blir runt 20 000 kronor per månad efter skatt. Läs mer om villkoren hos AEA

Du måste vara med i a-kassan för att använda förbundets inkomstförsäkring

Medlemskap i a-kassan är en förutsättning för att du ska kunna få ersättning från förbundets inkomstförsäkring om du skulle bli arbetslös. Akademikerförbundet SSR:s inkomstförsäkring ingår i medlemskapet och kompletterar a-kassans ersättning upp till 80 % av lönen. 

Hur blir jag medlem i a-kassan?

Här kan du bli medlem i Akademikernas a-kassa AEA.

Har du frågor om a-kassan?

Ring Akademikernas a-kassa AEA på 08-412 33 00 om du har frågor om a-kassan.

Har du frågor om förbundets inkomstförsäkring ringer du oss istället, 08-617 44 00.

Relaterat innehåll

Vår nya inkomstförsäkring

Vår nya inkomstförsäkring ingår i medlemskapet utan extra kostnad. Den kompletterar ersättningen från a-kassan upp till 80 procent av din lön, i ungefär sju månader. Om du tjänar mer än a-kassans tak på 25 025 kr/mån så har du nytta av inkomstförsäkringen.

Läs mer

Att arbeta och leva i ett nytt land

All information du behöver för att arbeta och leva utomlands finns nu samlad på ett ställe. Akademikerförbundet SSR är ett av medlemsförbunden i PTK, som tagit fram den nya sajten - Arbeta utomlands. Här finns inspiration och fakta för dig som vill utvecklas och växa i ett nytt land.

Läs mer