Därför engagerade sig Jenny i distriktsföreningen

Kvinna i mössa utomhus.

Distriktsföreningarna spelar en viktig roll i Akademikerförbundet SSR. De är med och driver förbundets frågor mot politiker och genom opinionsbildning. Vill du ha inflytande i förbundets riktning är det också här du ska engagera dig eftersom distriktsföreningarna utser kongressombud till förbundets högsta beslutande organ – kongressen. Jenny Belenos, ordförande i distriktsföreningen i Värmland, berättar vad som fick henne att engagera sig.

Vad fick dig att engagera dig i distriktsföreningen i Värmland?

Jag tycker att det fackliga arbetet på alla nivåer är viktigt och jag vill att våra medlemmar ska veta att vi finns och jobbar för dem! Jag tilltalas också av det kollektiva – att vi tillsammans kan påverka vilka viktiga frågor förbundet ska driva. Det handlar ju om samhällsutvecklingen, där vi som förbund är med och påverkar utvecklingen. Med det samhällsklimat vi har idag så känns det extra viktigt.

Vad arbetar ni med i er distriktsföreningen just nu?

Just nu diskuterar vi hur vi kan få till fler debattartiklar och vad som är viktigt att skriva om. Vi försöker också få till ett samarbete med våra lokalföreningar så att vi vet vilka frågor som är viktiga för dem och se ifall vi kan anordna aktiviteter tillsammans. Vi har ju kongress nästa år, 2024, så i höst ska vi börja diskutera motioner till kongressen och där kan varje medlem skriva motioner. Men vi vill såklart samla ihop och ta tillvara på idéer från våra medlemmar som kanske inte vill skriva en egen motion.

Varför tycker du att man som medlem ska engagera sig i en distriktsförening?

Det är ett sätt för dig som är medlem att träffa dina fackliga kollegor och tillsammans driva frågeställningar som du tycker är viktiga men kanske inte orkar eller kan driva ensam. Det är också så du kan påverka vilken riktning förbundet ska ta framöver och se resultat av ditt engagemang!

Fotograf: Anna Rytterbrant

Vill du engagera dig i din distriktsförening?

Ta då kontakt med ordföranden i ditt distrikt! Du hittar kontaktuppgifterna här.

Som medlem blir du automatiskt medlem i den distriktsförening där din arbetsplats ligger. För dig som är arbetssökande eller pensionär avgörs distriktstillhörighet istället utifrån din bostadsadress. Studenter och medlemmar som arbetar utomlands tillhör ingen distriktsförening.