Kriminalvården sänker kraven på chefer

Lars Jonsson ordförande för Saco-S på Kriminalvården

Kriminalvården växer rekordsnabbt men Akademikerförbundet SSR oroar sig för att sänkta kunskapskrav kommer att leda fel. Kriminalvården har nu beslutat att sänka kraven på chefer inom kriminalvården.

  • Det är bedrövligt att kunskapskraven sänks. Vi får allt svårare fall att hantera med grövre kriminalitet och personer som kräver mer arbete för att de inte ska återfalla i brott efter sina straff. Ska vi vända den utvecklingen krävs fler med hög kompetens inte färre, säger Lars Jonsson ordförande för Saco-S på Kriminalvården.

Kriminalvården pekar på att de vill öka flexibiliteten kring vilka som kan anställas som chefer och påstår att det inte är så viktigt med akademisk utbildning för att göra jobbet. Kriminalvården ville först sänka utbildningskraven på flera anställda men detta har facket lyckats sätta stopp för.

  • Kriminalvården pekar på att de vill göra det lättare att anställa men de borde i stället arbeta för att fler ska vilja jobba i kriminalvården. Att sänka kunskapskraven leder bara till en sämre Kriminalvård, säger Edita Gasal Ombudsman Akademikerförbundet SSR.
     

Akademikerförbundet SSR och Saco-S har varit tydliga med att kravet på akademisk utbildning är avgörande för de som också ska ha rätt förutsättningar att leda akademiskt utbildad personal.