Brev från en medlem i Frankrike

Akademikerförbundet SSR hyr ut fritidshus bland annat i Frankrike. En av våra medlemmar skickade ett brev till oss där hon berättar om hur det är att resa i Cagnes Sur Mer då man är 60+ och saknar bil. 

Hej Akademikerförbundet SSR!

Jag var i Frankrike med några damer i början av mars och hyrde ett av era hus. Jag frågade innan om man verkligen behövde bil som det anades i instruktionerna och ni sa att det nog behövdes. Jag ville bara tipsa er om att ni gärna får informera om att det går bra att vara utan bil. Vi är alla 60+ och två har normalkondition, en har ryggproblem och en har knäproblem. Men vi tog bussarna överallt.

Enkelt att ta sig från flygplatsen

Man kom mycket enkelt till husen från flygplatsen. När man kommer till flygplatsen finns en spårvagn (tram) till Nice. De två första stationerna är gratis att resa.

Man tar alltså en gratis tram och hoppar av vid knytpunkten Grand Arenas. Där hoppar man på buss 21 och åker hela vägen (stannar på många stationer dock) och stannar tre minuter från husen. Det finns en snabbare väg, men då får man byta till buss 9.

Rörde oss överallt med bussarna

Vi åkte till städer som Antibes, Nice och Vance. Och till alla sevärdheter, museer och till affärerna för att handla mat. Lidl tar bara några minuter och man ”vänder” på samma bussbiljett. Men till bageriet promenerade vi. Det tog bara fem minuter nedför backen och åtta minuter att gå upp för backen igen.

Lokalbussarna

Till lokalbussen nummer 21 är det tre minuters promenadväg, uppför, från huset. Busstationen heter Les Presse eller Les Presses. Lokalbussen nummer 21 går ner till busstorget i Cagnes Sur Mer där man hittar allsköns bussar och kan åka överallt. Man kan åka åt andra hållet också där man har ett shoppingcenter, som ni skriver om.

Lokalbussarna kostar 1,50 euro, det vill säga drygt 15 kronor. Då åker man 75 minuter inom samma bolag.

När vi skulle till Vance och Sankt Paul de Vance åkte vi till busstorget och där bytte vi bolag. Då kostade det 2x1,50 euro för en enkel resa. Fortfarande väldigt billigt.

För att komma till Gamla stan på toppen av berget i Cagnes Sur Mer fanns elbussar som gick upp och trängdes med folk i de smala gränderna. Hur bra som helst!

Många krockskadade bilar

Buss 21 går minst en gång i halvtimmen. Trafiken är besvärlig. Nästan alla bilar är krockskadade så jag tror tvärtom; att ta bilen är väldigt stressigt. Risken att råka ut för att andra skadar din hyrbil är stor och det blir dyrt. Sedan är trafiken hetsig, så klart. Så vi vill verkligen slå ett slag för lokaltrafiken och att skippa bilen.

Och husen: Så fina, välutrustade och lyxiga. Åh vad vi njöt!

Men det var kallt, usch. +2 grader på morgonen och +9 på dagen. Så mössa och vantar var sköna att ha den tiden på året.

Med vänlig hälsning
en medlem