Jag kommer att vara bestämd - regeringen måste prioritera

Samhällsvetarpodden

Nyligen har Arbetsförmedlingen begärt extra medel för att häva det sluttande planet och skapa arbetsro. Samtidigt körs den nya LOV-baserade tjänsten KROM igång för att skaffa kunskap om hur en utvecklad matchningstjänst ska kunna se ut. Allt detta mitt i en begynnande lågkonjunktur som späs på av Corona. Samhällsvetarpodden pratar med Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar om vad som händer just nu.

Vad är din vision om Arbetsförmedlingen?

- I samband med omorganisationen förra året blev tajmingen fel, och effekterna tveksamma. Därför behövdes det omändringar. De har jag gjort. Vi behöver en myndighet som samarbetar utan läckage. Jag vill ha en organisation som vill, kan, som inte är rädd och som kan framföra sina synpunkter.

Ni har begärt mer pengar. Varför?

- Vi behöver säkra service i hela landet och vi behöver digitalisera. Regleringsbrevet är också väldigt krävande och det kostar också. Vi kan inte ha anslag som går upp och ner hur som helst.

Vad händer om ni inte får de extra medel ni ansökt om?

- Regeringen måste tydliggöra vad den har för förväntningar på myndigheten. Där kommer jag att vara bestämd. Den måste sätta ner foten om vad som ska prioriteras. 

Har ni fått gehör hos arbetsmarknadspolitikerna?

- Jag tycker att man har förstått våra arbetsuppgifter bättre. De har också förstått att många står långt ifrån arbetsmarknaden och att vi behöver arbetsro, utan att för den skull inte vara effektiva.

Före valet 2018 var det flera partier som gick till val på att ”Arbetsförmedlingen ska avskaffas i sin nuvarande form”. Vad säger de nu?

- Så tycker jag inte att man uttrycker sig längre. Det är mer gemensamt ansvarstagande. Man förstår att man inte kan dra ner så mycket för en myndighet, utan att det ger konsekvenser. Det finns också en enighet i politiken att vi ska vara kvar och att vi ska vara expertmyndigheten.

Dessutom pratar vi med Maria Mindhammar om vilka som är de största missförstånden om arbetsmarknaden, varför Arbetsförmedlingen har haft så svårt att förklara sitt uppdrag och vad man ska göra åt det. Det och mycket annat kan ni höra om Sveriges mest omstridda myndighet. Lyssna på veckans Samhällsvetarpodden med Ursula Berge som utfrågare i vanlig ordning.