Klövsjö utan bil

Vi har hyrt Akademikerförbundet SSR:s hus i Klövsjö flera gånger, både sommar och vinter. De senaste åren har vi valt att leva utan bil av klimatskäl. Vi reser alltid med tåg eller buss om vi ska någonstans. Så, kan man åka på fjällsemester utan bil?

Ja, under högsäsong är det inte så svårt. Men vi har mest varit i Klövsjö under lågsäsong och då är det aningen mer utmanande. Du kanske undrar hur man klarar sig utan bil när man väl är på plats. Och det går förstås utmärkt – men mer om det senare.

Resan till och från Klövsjö

Under vintern då det är högsäsong är det absolut enklast med Snälltågets fjälltåg med byte till buss i Röjan. Det utgår från Malmö, via Stockholm till Vemdalen. Nackdelen är att avgångarna är anpassade till fjällstugornas vanliga bytesdagar som är torsdagar och söndagar. Och det stämmer tyvärr inte med Akademikerförbundet SSR:s bytesdag som är lördagar.

Busslinjen Härjedalingen går även under säsong från Stockholm till Vemdalen. Slutligen kan man ta tåget via Östersund där man byter till buss till Klövsjö.

Det fungerar även off-season

Om man som vi åker lite utanför säsongen (vi har varit där november-december och sommartid) finns inte direktbussar att tillgå. Den lokala Snöpendeln som vanligtvis går mellan skidorterna i Vemdalen går inte heller. Men det går rätt bra ändå! Vi har åkt både dagtåg och nattåg till Östersund för att därefter ta buss 164. Man går då av ute vid landsvägen vid hållplatsen som heter ”Klövsjö skidområde väg 316”. Det blir en liten promenad på några hundra meter till stugområdet och det är klokt att packa med hänsyn till det.

Lyxig hotellfrukost ingår i tågbiljetten

Första gången vi testade nattåget kostade vi på oss lite lyx och åkte första klass med sovkupé som hade toalett och dusch. Tidigt på morgonen klev vi av i Östersund och tog oss sedan upp till Best Western Hotel Gamla Teatern. Deras frukostbuffé ingår nämligen i biljetten och den går inte av för hackor. Det är ett utmärkt tillfälle att fördriva tiden tills mataffärerna öppnar. Sedan hinner man precis med att köpa lite mat med sig innan första morgonbussen tar oss ner till Klövsjö. Vi handlade bara för de första en-två dagarna. Sedan handlar vi i den utmärkta lilla ICA-butiken i Klövsjö by, liksom helt underbara Klövsjö Stengungsbageri.

Vill man inte åka nattåget hinner man från Stockholm med dagtåg och eftermiddagsbussen. Detsamma gäller på morgonen om man skall hemåt samma väg.

Snöpendeln eller apostlahästarna

Väl på plats i Klövsjö är det lätt att ta sig med skidor och till fots överallt, större än så är det inte. Vi besöker förstås också både hotellet och Bennys bistro när vi är där. Och inte minst hotellets härliga spa på översta våningen.

För att handla får man ta sig in till byn. Under högsäsong går Snöpendeln som också stannar inne i Klövsjö by. Annars får man själv vara motor. Ligger snön så är det bara att ta långfärdsskidorna och följa spåret hela vägen. Vi har varit där ganska tidigt på säsongen, men då går det bra att promenera samma väg. En rejäl ryggsäck underlättar. Belöningen blir en fika på Stenungsbageriet.

Så, visst går det utmärkt att åka på fjällsemester utan bil. En stor fördel vi upptäckt är att vi nu hittat de lokala pärlorna runt skidområdet, sjön och skogen. När vi förr om åren besökte Klövsjö med bil åkte vi mest iväg om vi ville se något och missade faktiskt dessa guldkorn alldeles bredvid.