Nytt kollektivavtal Folkrörelseorganisationer!

Akademikerförbunden, där Akademikerförbundet SSR ingår har tillsammans med Fremia, tecknat nytt kollektivavtal Fremia Folkrörelseorganisationer.  Avtalet rör akademiker anställda inom folkrörelseorganisationer, bland annat ABF, Folkets Hus och Parker, Palmecentret, PRO, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

- Vi är stolta och nöjda med att kunna konstatera att vi är bland de första, i en avtalsrörelse, med att anta formuleringar kring global hållbarhet, säger Daniel Grönberg ombudsman hos Akademikerförbundet SSR. 

Avtalet för Akademikerförbunden gäller perioden den 1 oktober 2023 t o m den 30 september 2025. 

Löneöversyn  

Summan av de fasta kontanta lönerna för akademiker förbundens medlemmar ha ökat med lägst: 

  • 1 oktober 2023: minst 4,0 % samt extra avsättning till tjänstepension med 0,1 % 

  • 1 oktober 2024: minst 3,0 % samt extra avsättning till tjänstepension med 0,3 % 

  • Vidare har en formulering antagits att om det uppstår oenighet kring lönesättning, och medarbetare begär det, så förs frågan till lokal förhandling. 

Global hållbarhet 

Parterna är överens om att tillsätta en arbetsgrupp med målsättning att inför avtalsförhandlingen 2025 utforma en partsavsikt kring global hållbarhet. Arbetsgruppen får även i uppdrag att ta fram förslag på hur arbetsgivare tillsammans med lokala fackliga parter kan arbeta med frågan. 

Arbetsmiljö och hälsofrämjande insatser 

Parterna är överens om att tillsätta en partsgemensam arbetsgrupp som ska arbeta med utformning av riktlinjer kring arbetsmiljö och hälsofrämjande insatser med särskilt fokus på distans- och ensamarbete samt målstyrd arbetstid. Arbetsgruppen ska även se över möjligheterna att stötta arbetsgivare och anställda att utveckla arbetet med rehabiliteringsprocessen. 

Kollektivavtalet har redaktionella ändringar för att vara uppdaterat och synkroniserat med lagar och omvärld.