Så fixar ni ett lyckat studiebesök på er arbetsplats

Kvinna i kontorsmiljö

Att anordna ett studiebesök på er arbetsplats kan vara ett bra sätt att ge studenter en inblick i arbetslivet men också locka nya medarbetare och sommarjobbare till arbetsplatsen. Läs om hur Liselotte Näslund, samhällsvägledare och förtroendevald på Hägersten-Älvsjö Stadsdelsförvaltning, gjorde för att bjuda in socionomstudenter till sin arbetsplats!

Som student kan det vara guld värt att få träffa yrkesverksamma personer för att få input kring hur ens karriär skulle kunna se ut. Som förtroendevald kan du bidra med det perspektivet genom att anordna ett studiebesök på just din arbetsplats. 

Flera avdelningar medverkade

I våras anordnade Liselotte Näslund tillsammans med fackliga kollegor och en avdelningschef på sitt jobb ett studiebesök för socionomstudenter i Stockholm. Initiativet kom först från chefen som såg ett behov av att berätta om arbetsplatsen för att locka nya medarbetare, och Liselotte Näslund insåg att det var ett bra tillfälle att även erbjuda studentmedlemmar i förbundet en inblick i arbetslivet och en chans att nätverka med framtida arbetsgivare.

Det resulterade i ett studiebesök under kvällstid där personer från olika enheter – LSS, ekonomiskt bistånd, barn och unga – berättade hur det dagliga arbetet som socionom ser ut just hos dem.

– De som kom ställde många och bra frågor! Jag tror att många fick upp ögonen för andra karriärvägar. Flera blev förvånade över att man kan arbeta som samhällsvägledare till exempel. Jag tror också att möjligheten att lämna in sitt CV lockade många att komma på studiebesöket, säger Liselotte Näslund.

Aktiviteter för praktikanter

Ett annat sätt att fånga upp gruppen studenter på arbetsplatsen är att ordna aktiviteter för praktikanter. Liselotte Näslund funderar på om de skulle kunna fixa en praktikantfika på deras arbetsplats, som nästa steg. Annars brukar hon presentera sig för nya praktikanter och berätta om förbundet och sin roll som facklig.

– Jag brukar fråga om de är med i något fackförbund, det är en bra start för att kunna prata vidare om vikten av facket och presentera Akademikerförbundet SSR och våra förmåner!

Tre tips från Liselotte Näslund – så fixar ni ett lyckat studiebesök

  1. Prata ihop er med studentombudsmännen på förbundet – de har bra koll på vad studenterna vill veta och kan hjälpa till med inbjudan.
  2. Håll det enkel! Vi ordnade i princip bara lokal, kaffe och kaka – plus kollegorna från arbetsplatsen som var på plats och berättade om vad de jobbar med.
  3. Samarbeta med arbetsgivaren så att de är med på tåget. I vårt fall var en avdelningschef med på studiebesöket för att prata om olika vägar för att vidareutvecklas på arbetsplatsen.