Sista chansen att ansöka om kuratorslegitimation

Kvinna som ser glad ut

Den 30 juni i år är den sista dagen som kuratorer kan ansöka om hälso- och sjukvårdskuratorslegitimation med stöd av övergångsreglerna. Efter det krävs hälso- och sjukvårdskuratorsexamen för att kunna bli legitimerad hälso- och sjukvårdskurator.

Är du socionom och har arbetat som kurator inom hälso- och sjukvård i minst fem år eller har du en relevant vidareutbildning och har arbetat i minst två år? Då kan du bli legitimerad hälso- och sjukvårdskurator. Kraven måste vara uppfyllda och ansökan inskickad senast den 30 juni. Även den som har en beteendevetenskaplig examen, har en relevant vidareutbildning och minst fem års arbetslivserfarenhet kan bli legitimerad.

Meriterande med legitimation

I dagsläget finns det ca 3600 legitimerade hälso- och sjukvårdskuratorer. Många arbetsgivare ser legitimationen som ett krav eller meriterande när de rekryterar kuratorer till hälso- och sjukvården.

Flera regioner har startat ett arbete för att inventera hur många av deras anställda kuratorer som redan har är legitimerade och hur många som kommer att behöva utbildning för att bli det. Flera regioner har ansökt och blivit beviljade pengar från Omställningsfonden för att köpa in utbildningar som ska möjliggöra för personal att bli hälso- och sjukvårdskuratorer.

Vi kämpar för bättre villkor

Akademikerförbundet SSR kämpade i 60 år för att en legitimation för hälso- och sjukvårdens kuratorer skulle bli verklighet. Nu fortsätter vi att kämpa för att den ska bli implementerad i hela landet och för bättre villkor för hälso- och sjukvårdskuratorer.

Här kan du läsa mer om hur du gör för att ansöka om att bli legitimerad hälso- och sjukvårdskurator.