Slöseri med akademiker

Så många välutbildade personer har kommit till vårt land från andra länder. De har långa utbildningar från Brasilien, Ukraina, Syrien, Indien och många andra ställen. Hit kan de komma med en femårig masterutbildning i ekonomi och söker ekonomiassistentjobb de inte får. Vi måste göra något åt detta!

Som fackförbund kan vi jobba med information och opinionsarbete men också med snabbspår, branschavtal, kompletterande utbildningar och mentorskapsprogram. Ett sådant har Akademikerförbundet SSR med @Kompetensföretagen och Nema Problema.

Igår hade mentorskapsprogrammet Jobbforum där hundratals utlandsutbildade akademiker fick träffa fackförbund, bemanningsföretag, andra arbetsgivare, utbildningsföretag, leverantörer till Arbetsförmedlingen och många fler. Akademikerförbundet SSR fick möjlighet att förklara hur svensk arbetsmarknad fungerar, varför man ska vara med i facket och a-kassan och söka jobb där det finns kollektivavtal. På plats var inte bara jag, utan även biträdande förhandlingschef Maria Johansson som hade fullt sjå med alla nyfikna frågor.